Azt tudtad, hogy nem csak a támadó cselezhet, hanem a védő is?

Neymar már többször használta az álló helyzetből indított szivárványcselt. Ez egy gyönyörű szín a játék során. A szivárványcseleket akkor érdemes használni, ha a védő mozog felénk, és nem tartja a biztonságos védőtávolságot, ami kb. 2.5-3 méter.

Ez a helyzet fenn is állt, és Neymar sikeresen bemutatta ezt a cselt.


De mit tehetett volna a védő?

Ideális esetben a labdás támadótól 4-5 méterre le kell lassítania a védőnek és meg kell állnia. Amikor a védő a támadótól megközelítőleg 3 méterre van, akkor érdemes bevetni egy védőcselt!

Kissé berogyasztott térdekkel álljon a védő oldalasan a támadóhoz képest, majd ebből az álló helyzetből játsszon el egy megindulást, mintha rárohanna a labdás játékosra. Lépjen vagy ugorjon egyet a támadó felé, mintha szerelni akarná, de mindez csak egy színjáték legyen!

Erre a legtöbb támadó hirtelen megtolja a labdát a védő mellett, aki pontosan erre számított és gyönyörűen lehalássza a megtolt labdát minden erőfeszítés nélkül.

Ha ismét megnézzük a jelenetet, akkor láthatjuk, hogy:
-> a védő súlypontja lent volt – PIPA
DE:
-> 3 méternél közelebb ment Neymarhoz – HIBA
-> haladt felé – HIBA
-> és hassal a támadó felé fordulva helyezkedett – HIBA.


Ezzel óriási helyzeti hátrányba került. Amikor Neymar megdobta a szivárványt, a védő 3 méteren belül éppen akkor állt meg (előbb kellett volna), de mivel nem oldalasan helyezkedett, így meg kellett először fordulnia és csak ezután tudott utána indulni. Így még csak szabálytalankodni sem volt ideje.

Ha találkoznátok Neymarral a pályán, akkor ne felejtsétek el az egyik Neofutball védekezési elvét. Használjatok védőcselt! Ha érdekel a többi védőcselünk is, akkor jelentkezz az edzéseinkre itt.