Sokan nem tudják, de technika alatt nemcsak labdás dolgokat értünk, hanem labda nélküli dolgokat is. Például rengeteg labda nélküli térkialakító technika létezik (amiket ki is próbálhatsz akár a poszttechnikai edzéseinket, vagy tudomást szerezhetsz a meccselemzéseinken ezekről /csak semmi reklám/).

Az egyik ilyen labda nélküli térkialakító technika a kilökés.

A 2024-es BL döntőben Dani Carvajal rafináltkodott a gólja előtt és pontosan ezt a technikát alkalmazta! Nézzük meg miről is van szó!

Carvajal a gólja előtt ráteszi az ellenfele mellkasára az alkarját és a tenyerét. A tenyerét az ellenfele csecsére teszi.

Íme! Azt látod, hogy a Dortmund játékosa itt egy kissé Carvajal felé dől? Na ez fontos, jegyezd meg!

Majd ebből a helyzetből kilöki magát az ellenfeléről így e:

Azt látod, hogy a dortmundi máris nem Carvajal felé dől? Mert a lökés hatására ő pont távolodik Carvajaltól…

Ennek a technikának pont az a lényege, hogy a lökés hatására a támadó kigyorsul, míg a védője nem tud elindulni, mert pont az ellenkező irányba fog dőlni, vagy akár lépni. Tehát ezzel a technikával azonnal legalább 2-3 m-es távot tudunk kialakítani köztünk és a védőnk között.

Hihetetlen fontos technika!

Azonnal óriási távot lehet teremteni. Piros nyíllal jelöltem a dortmundi fazont és zölddel Carvajalt.

Másik szögből mekkora táv lett a lökésből:

Lökés előtt

Lökés után

Íme másik szögből a lökés előtt

Illetve a lökés utáni pillanat

Hatékony?

Szerintem nem kell bizonygatnom, hogy egy igen hasznos technikáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy ezt nem csak rögzített helyzeteknél lehet használni, hanem gyakorlatilag mindig.

Carvajal gólja több oldalról. Forrás: M4 Sport

Igaz ennek a technikának is vannak típushibái, amelyeket érdemes elkerülni. Éppen ezért kéne ezt is oktatni az edzéseken.

Ilyen típushibák a következők lehetnek:

  • Az időzítés, nem mindegy, hogy mikor tesszük a kezünket az ellenfelünkre.
  • A támadó nem magát löki ki a védőjéről, hanem beleáll a lökésbe és a védőjét akarja ellökni és mellékesen elindulni. Ez nem jó. Mert a támadó ilyenkor nem arra figyel, hogy falként használva a védőjét gyorsabban felgyorsuljon a kilökéssel. Hanem épp ellenkezőleg. Beleáll és a falat próbálja eltolni, de így nem fog annyira felgyorsulni, következésképpen nem is tud akkora teret kialakítani.
  • A támadó nyújtott kézzel teszi rá a tenyerét a védőjére a hajlított könyök helyett. Ez nyilván azért gond, mert nyújtott kézzel nem tudod magad kilökni. Viszont, ha be van hajlítva a könyököd, akkor nagyon nagy erővel tudod magad kilökni.
  • A védő ráteszi az alkarját és a kézfejét is az ellenfele mellkasára, de a tenyere helyett a kezének az élét teszi rá. Ez nyilvánvalóan megint a lökés erejét csökkenti. Hiszen, ha ki akarjuk magunkat lökni egy falról akkor nem kézélről, hanem tenyérről lökjük ki magunkat, mert így nagyobb erőt tudunk kifejteni.

Miért írtam ezeket a példákat?

Azért, mert jellemzően az ilyen labda nélküli térkialakító technikákat nem szokták oktatni sehol. Vagy ha igen, akkor csak elmondják, hogy használd a kezed.

Nos, szerintem látható, nem elég csak elmondani, hogy használd a kezed. Egy csomó hiba lehet benne. Ezeket gyakorolni kell és segíteni a játékosokat, hogy tökéletes legyen a technikájuk.

Mi a Neofocinál immár 15 éve ilyen technikákat gyűjtünk és oktatunk. Ennek megtanulásához nem kell 5 000 ismétlés szám. Elég csupán elmagyarázni, megmutatni és beskálázni miközben az edző a jót veszi észre és ezt ki is fejti. Ugyanis a tanulási folyamat akkor hatékony, ha dicsérettel van tele.

De ki nem hiszi, járjon utána és jöjjön el egy edzésünkre!

Akár hiszitek akár nem, de Carvajal nem alkalmazta jól ezt a technikát. Hiszen túl korán tette az ellenfele csecsére a kezét. De az ellenfele szaknyelven fogalmazva pupák volt és nem tett semmit az ellen, hogy kilökje magát Carvajal.

Tudod-e mi a tökéletes időzítése ennek a technikának szöglet esetén? 😮

Írd meg kommentben és ha jól válaszolsz még az is lehet, hogy elhívunk edzésre.