Az NSO-n olvastam egy jó cikket, amiben a PSG támadójának hétvégi, szenzációs góljáról írnak.

„Nagyon gyorsan történt minden – idézte fel a 0–0-t megtörő gól történetét Eric Maxim Choupo-Moting a francia sportnapilapnak. – A szünetben Thomas Tuchel vezetőedző azt kérte, hogy ha középcsatárt játszom, a kaput keressem, ne a passzolási lehetőséget. Általában arra törekszem, hogy a nálam jobb helyzetben lévő társat játsszam meg, de most meg kellett tartanom a labdát a tizenhatoson belül. Ezt is tettem, a többi pedig jött ösztönösen.

Feltűnő, hogy Choupo-Moting ösztönösnek mondja ezt a gyönyörű mozdulatát, a részéről nem volt tudatos.

Choupo-Moting a csel után briliáns gólt lőtt (Fotó: Reuters/Charles Platiau)

Mint tudjuk, a magyar nyelv egy képi nyelv, tele vannak képekkel a mondataink, ezért is utánozhatatlan a magyar költészet.

Innen jött régebben a gondolat, hogy az edzéseinken próbáljunk meg mi is képeket használni, hiszen ez egyenesen a magyar gondolkodásmódból jön, tehát illik hozzánk.

Az eredmény lenyűgöző volt! Ahogy elkezdtünk így oktatni, játékosaink már sokszor a következő meccsükön használták a cseleket. Nem volt nekik tudatos, hanem csak jött. Hihetetlenül felgyorsult a képzés, a játékosok nagyon gyorsan tanulták meg használni a cseleket és alkalmazták is rendszeresen.

Később jöttünk rá, hogy lényegében a képek oktatásával egy pavlovi reflexet ültetünk el a játékosok agyában, és ha megjelenik a kép, sokszor gondolkodás nélkül, ostorcsapásszerűen jön meg az ihlet.

Na, ez az igazán gyors döntési folyamat! 🙂

De térjünk vissza Choupo-Motingra. A helyzet az, hogy egy szép Zidane-cselt csinált. Ezt a cselt több esetben is jól lehet használni, de akkor a leghatékonyabb, ha a labdáshoz képest oldalról érkezik a védő (jelen esetben ez maga a kép).

Nézzük meg, hogy közvetlen a csel végrehajtása előtt ránéz a hozzá képest balról érkező védőre (észleli a képet), és erre reagálva csinálja meg a cselt gondolkodás nélkül, ösztönösen.

#neofutball #lesznekvilágklasszisaink