A Japán – Horvátország mérkőzésen gyakran a földtől elemelve passzoltak egymásnak a játékosok. Nem technikai hibáról volt szó, hanem teljesen másról.

A jól képzett labdarúgók mindig igyekeznek óvni a labdát, ami az átadásaikban is megmutatkozik. Ha a társ nincs teljesen tiszta passzsávban, akkor a labdás játékos egy emelt passzal megvédheti a labdát az ellenfelétől.

 Hogyan nézett ez ki Japán módra?

Tomiyasu (bekarikázott játékos) éppen a társának indít el egy passzt, viszont a társa (Kamada) nincs tiszta passzsávban. Jó eséllyel a kettejük között lévő horvát játékos bele tudna érni a labdába.

Ezért a japán játékos a talajtól elemelve passzol a társának, így a labda (sárga nyíl) elmegy a horvát játékos lába fölött. Amennyiben nem emelte volna meg, úgy simán eladta volna a zsugát.

Majd Kamada (sárga nyíl) tisztán kapja a labdát.

Egy másik példa ugyancsak a japánoktól:

Endo (sárga karikában) a jobb szélen lévő társának, Itonak (piros karikában) szeretne passzolni. Kettejük között nincs tiszta passzsáv, hiszen bele tud nyúlni az átadásba az egyik horvát játékos.

Endo a talajtól elemelve passzolja a társának a labdát (sárga nyíl), ami jól láthatóan éppen elmegy a horvát játékos lába fölött. Ha nem emelte volna meg, akkor az ellenfél megszerezte volna a lasztit.

Végül Ito egy beadást kísérel meg a kapott labdával.

Természetesen a horvátok is használják ezt a labdavédő technikát!

Juranovicnál (sárga karikában) a labda. Modric beindul neki a sárga nyíllal jelölt útvonalon. Azonban pont az útjukban van egy japán játékos…

Ezért Juranovic a talajtól elemelve passzol Modricnak. A labdát a sárga nyíl jelöli.

A japán játékos így nem tudott belekapni a labdába.

Modric (bekarikázva) nyugodtan tudta folytatni a játékot.

Ez egy igen szép passzolási technika, amely a könnyedsége mellett igen hatékony is!

Játékosként érdemes lehet kipróbálnod. Ha nem tudsz tisztán passzolni a társadnak, akkor bátran vállald be a kissé megemelt átadást. Csodákra fogsz találni és még élvezni is fogod!