A területvédekezésnek vannak gyenge pontjai. Ilyen a csapatrészek közötti területekre való helyezkedés (pl. az ellenfél védelme és középpályás sora közé való helyezkedés), vagy két védő közötti helyezkedés, és bizony van még.

Ugyanakkor kevés szó esik egy másik gyenge pontról, és ez, az emberátadás pillanata. Ha a védelemben egy támadó keresztbe mozog az sok bonyodalmat okozhat. Ennek az egyik fő oka az, hogy a védőknek át kéne adniuk egymás között a keresztbe mozgó támadót. És ebben bizony sok hibalehetőség van. Ugyanis az embert átadó védőnek szólnia kell a társának, hogy vegye át a támadót, de ez még nem elég, visszaigazolást kéne kapnia a társától, hogy átveszi. Ez sokszor elmarad, és ebből igen gyakran keletkeznek problémák.

Részben emiatt is született meg a Katar – Ecuador VB nyitómeccs 2. gólja.

A labdát piros nyíllal jelöltem, ami éppen szélen van. Középen, a vörös színben lévő 15-ös játékos hamarosan benéz maga mögé, hogy miújság van arrafele.

Befordult a 15-ös katari védő, akit piros nyíllal jelöltem. És látja, hogy a kettes számú társa mögött van még egy ellenfél játékos.

Ezután visszafordul a labdára és kézzel mutatja a társának, hogy vegyen át valakit. Feltehetőleg a 2-es számú társa mögötti támadóra gondol, de lehet, hogy a mutogató játékos mögötti játékosra gondolt. Ez innen nem derül ki.

Továbbra is mutatja a 2-es számú játékosnak, hogy figyeljen valakire, most már még magasabban van a keze. De a 2-es számú játékos ebből semmit nem vesz figyelembe és csak a labdát figyeli.

A beadás elindult, amit be is karikáztam kékkel, valamint kék nyíllal is jelöltem. Piros nyíllal a 2-es számú védőt, aki semmit se reagált a társa jelzésére és nem is nézett körbe, hogy hogyan helyezkednek a támadók.

A labda megérkezik, és a 13-as számú támadó (sárga nyíl) tök üresen fejel.

Ebből gól is lett… A kettes számú védő (piros karika) továbbra is egy helyben áll.

Ebben a gólban más védelmi hiba is volt. Én most konkrétan az emberátadás pillanatára szeretném felhívni a figyelmet!

Azt nem tudhatjuk pontosan, hogy a 15-ös számú katari védő melyik támadóra akarta küldeni a 2-es számú társát, de egy biztos. A társa egyáltalán nem figyelt rá.

Látszólag így a 2-es számú játékost hibáztathatnánk ebből a szempontból, de ez így nem lenne teljesen igaz. Ugyanis az embert átadó játékosnak, vagy a védelmet irányító játékosnak mindaddig szólnia kéne a társának, amíg az nem jelzett vissza neki egyértelműen, pl. egy laza „oké”-val. A 15-ös játékos csak mutatott valamit a társának, de azt már nem nézte, hogy a társa látja-e ezt, illetve nem is várt tőle semmilyen visszajelzést. Ha játékosként irányítani akarod a társaid védekezéskor, vagy embert adsz át, akkor győződj meg róla teljesen, hogy a társad átvette-e!

Ezt hogyan érheted el?

  1. Nézz a társad szemébe, amikor jelzed neki, hogy kit vegyen át. A tekintetéből láthatod, hogy egyáltalán rád figyel-e. Ha rád figyel, akkor a tekintetéből láthatod, hogy értette-e a szándékod.
  2. Lehetőleg név szerint szólj a társadnak, hogy kit fogjon! Ha csak annyit mondasz, hogy figyelj, az nem elég hatékony, mert a jelzésed elveszik a tömegben. Lehetőleg mindig név szerint szólj a társaidnak.
  3. Beszéld meg a társaiddal, hogy ha ember adtok át egymásnak, akkor jelezzetek vissza egymásnak egy „veszem”, vagy „oké” hangjelzéssel. Ha nem jelzett a társad, akkor szólj neki újra.