A labda nélküli játék (helyezkedés, térkialakítás, labdakérés) oktatását kulcskérdésnek tekintjük, hiszen a játékosok ezzel alapozzák meg, hogy ha labdát kapnak, akkor több idejük és helyük legyen. Sőt megteremthetik azt a szituációt, amit a világon a legjobban szeretnek, és amiben a legsikeresebbek tudnak lenni.

Legtöbbször a „Helyezkedj!” és „Kérd a labdát!” kifejezéseket halljuk. Ezek önmagukban teljesen igazak, ugyanakkor sokszor ennek nem látjuk az eredményét.

A „Helyezkedj!” utasítással legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a játékosok. Ugyanis ez a szó önmagában nem sugallja azt, hogy kihez képest, mennyire távol, mikor stb.

Ezért sokszor annyi történik, hogy a játékosok a védőtől 2-3 méter távolságra tétova mozdulatokkal „helyezkednek”… Az tovább ronthatja a helyzetet, ha a megjátszható területen kívül helyezkednek, magyarán olyan távol teszik mindezt a labdástól, ameddig el sem tud rúgni (ez legtöbbször gyerekeknél fordul elő).

A „Kérd a labdát!” kifejezést a játékosok sokszor úgy értelmezik, hogy csupán hanggal kérik. Tipikus eset az ilyen utasításnál, hogy a labdát kérő játékos és a labdás társa között egy ellenfél játékos van, így gyakorlatilag megjátszhatatlan a labdát kérő társ (passzárnyékban helyezkedik). Ugyanis a játékos figyelme ilyenkor csak a hanggal való labda kérésre irányul, a helyezkedésre már gyakran nem.

A helyzetet súlyosbítja, hogy habár a játékos hanggal kéri folyamatosan, de ha a társ nem passzol, akkor nem fogja hanggal sem kérni, hiszen úgy lesz vele, hogy „Minek kérjem, úgyse passzol!”. És egy idő után marad a passzárnyékban való ácsorgás.

Tapasztalatunk szerint a „Kapcsolódj!” kifejezés sokkal szerencsésebb, hiszen a játékosoknak pontosabb infókat ad, így hatékonyabb lesz a labda nélküli játékuk.

Ugyanis a „Kapcsolódj!” szófordulattal a játékosok gyakorlatilag összekapcsolják, összefűzik önmagukat a labdással és a többi társukkal. A játékosok ilyenkor sokszor egy vonallal összekapcsolják magukat a labdással, és így garantáltan nem helyezkednek a védők mögé, ill. túl távol sem, hiszen akkor nincs meg a kapcsolat.

Ha egy védő be is lép a labdás és a kapcsolódó játékos közé, akkor ezt könnyen érzékelik és új helyre helyezkednek, hogy kapcsolódjanak.

A „Kapcsolódj!” szókapcsolattal elérjük, hogy:
• Megfelelő távolságban helyezkedjenek
• Mindig megjátszhatóak legyenek
• Folyamatosan „helyezkedjenek…”
• A csapat játéka így gördülékenyebbé válik, hiszen mindig lesz passzlehetőség.