„Minden gyerek egy istent hordoz magában. Az istenből ördög lesz ama törekvéseink során, hogy előre kész formákba gyömöszöljük a gyereket.

Gyerekek kerülnek az iskolámba, kis ördögök, akik gyűlölik a világot, destruktívok, modortalanok, udvariatlanok, neveletlenek, hazudósak, lopkodósak, zsörtölődők, összeférhetetlenek. Hat hónapon belül boldog, egészséges gyermekek lesznek, akik nem rosszalkodnak.”

Véletlenül találkoztam Anthony De Mello atya egyik könyvével. Éppen a fodrászomnál várakoztam, hogy sorra kerüljek, amikor az asztalon megláttam egy kinyomtatott szöveget, és belelapoztam. Valami megfogott azokban a sorokban, amiket elolvastam, aztán a fodrászom elküldte nekem a könyvet, amit néhány héttel később elolvastam. Nagy hatással volt rám, de most nem erről szeretnék írni, hanem egy másik emberről, akitől De Mello idézte a fenti sorokat az említett könyvében.

Alexander Sutherland Neill 1883-ban született pedagógus volt, és az általa alapított Summerhill nevű iskoláról vált ismertté világszerte, ahol egészen különleges oktatási módszertant használtak (és használnak ma is, mivel napjainkban is létezik az iskola). A módszertan nem is jó szó arra, ami a Summerhillt jellemezte, Neill egy teljesen új szemléletet vezetett be a gyerekekkel való foglalkozásban, ami forradalmi újítás volt a pedagógiában.

Neill abban hitt, hogy minden gyerek eredendően jó, és szerinte ha a gyerekeket békén hagyják mindenféle felnőtt befolyástól, akkor addig fejlődnek, ameddig azt a képességeik lehetővé teszik.

De Mello így fogalmaz róla: „Neill negyven évig oktatott. Szellemileg is a maga útját járta, egyfajta „szabadúszó” iskolát fejlesztett ki. Fiúkat és lányokat vett fel, és hagyta, hogy szabadok legyenek. Meg akarsz tanulni olvasni és írni? Nagyszerű! Nem akarsz betűvetést tanulni? Nagyszerű! Bármit tehetsz az életeddel, amit akarsz, feltéve, hogy nem zavarod mások szabadságát. Ne gátolj másokat szabadságukban; minden más tekintetben szabadon tehetsz, amit akarsz.”

Ezek a szavak rögtön felkeltették az érdeklődésemet Neill és a Summerhill iránt, el is küldtem az idézett mondatokat Tomi és Janó barátaimnak, és néhány héttel ezelőtt Tomi Neill Summerhillről szóló könyvével a kezében jelent meg az egyik találkozónkon.

Elképesztő élmény volt a könyv olvasása. Rengeteg olyan dologgal találkoztam benne, ami személy szerint bennem is elnyomásokat okozott gyerekként (szabályoknak való megfelelés, vallási bűntudatkeltés), illetve amit nap mint nap látok, amikor gyerekekkel és a velük foglalkozó felnőttekkel találkozom.

Ami pedig a legnagyobb felismerés volt számomra, hogy mennyire hasonlít Neill szemléletmódja ahhoz, ahogy Janó barátom a gyerekekkel foglalkozik a Neofutball edzései során (vagy bármikor máskor, amikor gyerekekkel vagy fiatalokkal találkozik). Egyszer cikket is írt arról, hogy miért nincs szükség soha fegyelmezésre az edzésein: „Arra jöttem rá, hogy igazából feltétel nélkül szeretem a játékosaimat! Nem teszek eléjük feltételeket, nem akkor lesznek jó játékosok vagy emberek a szememben, ha ezt és ezt csinálják az edzéseken és a meccseken. Mindegyikőjüket elfogadom olyannak, amilyenek, illetve mindannyiukban a jót látom meg a rossz helyett, és ezt teljes szívemből tudom adni számukra.”

Ahogy Neill fogalmazott, a gyerekek eredendően jók, Janó pedig ezt erősíti meg bennük azzal, hogy a bennük rejlő jóra figyel, és szabadságot ad nekik. A gyerekek pedig imádják a focit, ezért saját magukból hozzák ki azt, amit a képességeik megengednek nekik.

Talán marketingszövegnek tűnhetnek a fenti sorok, hiszen én is azért dolgozom, hogy a Neofutball minél több gyereknek, fiatal játékosnak segíthessen elérnie az álmait. De azt már most biztosan mondhatom, hogy ez a két nagyszerű ember rengeteget segített két-három gyereknek, akik most még a világon sincsenek, de a leendő édesapjuk képes lesz a bennük lévő jóra figyelni és szabadságot adni nekik, annak ellenére, hogy e sorok írása közben is arra figyel, nehogy elütést hagyjon a szövegben, mert akkor nem fog megfelelni a többi embernek.

#neofutball #lesznekvilágklasszisaink

Akit bővebben is érdekel Neill munkássága és a Summerhill:
http://www.demokratikusneveles.hu/…/34-vek…/84-vekerdy-neill
http://www.demokratikusneveles.hu/…/b…/83-nyt-neill-nekrolog

Film az iskoláról magyar felirattal:
https://youtu.be/QlfuQqVMu0Y

A Summerhill iskola és a növendékei