Tegnap este a Juventus hazai pályán fogadta a Portót, és a hosszabbításban kapott szabadrúgásgóllal esett ki a BL-ből a hazai csapat. A szabadrúgás azért végződött góllal, mert szétugrott a sorfal.

Íme:

A lövő játékos neki fut a labdának, és látható, hogy a sorfal már elkezd szétesni

Elindul a lövés és a sorfal máris szétrepült

A lábak között elmegy a labda

És gól a vége. Kiesett a Juventus!

Pedig a megoldás rendkívül egyszerű lenne!

Gyakran előfordul, hogy a játékosok félnek a labdától és ezért kifordulnak a sorfalból. De erre bizony van egy technikai megoldás.

Az edzőnek csupán annyit kell kérnie, hogy a játékosok kulcsolják össze a mellettük állóval a kezüket és mindkét kézfejükkel védjék az ágyékukat. (Magyarázatként: a középső játékos a tőle jobb oldali társa bal karjába fűzze be a jobb karját, míg a bal oldalán lévő játékos jobb karjába fűzze be a bal karját.) Ha a játékosok így állnak be a sorfalba, akkor gyakorlatilag össze vannak kötve egymással. Ráadásul, ha mindenki a kezeivel a saját ágyékát próbálja védeni, akkor összefeszülnek és nem is tudnak szétugrani. Így garantáltan nem esik szét a sorfal!

Amikor még csapatoknál voltam edző, akkor ez alapkövetelmény volt, és működött! Sosem esett szét a sorfal. Nem is tudott volna, hiszen egymást rögzítették a sorfalban azzal, hogy összefűzték a kezeiket.

Ez egy tipikus sorfal, mindenki védi az ágyékát. De mivel nincs összefűzve a kezük, így könnyedén szét tudnak ugrani, és abból baj lehet.

Sajnos soha nem láttam még meccsen, hogy a játékosok összefűznék a kezeiket és így rögzítenék egymást. Ezért az előző példa képén berajzolom, hogy valamivel érthetőbb legyen.

Mint ahogy írtam, a középső játékos a tőle jobb oldali társa bal karjába fűzze be a jobb karját, míg a bal oldalán lévő játékos jobb karjába fűzze be a bal karját. És a többiek is tegyenek ugyanígy a mellettük állóval.

A középső játékos fűzze össze a kezeit (piros vonalak) a mellette állók karjaival (sárga vonalak) és így védje mindenki a saját ágyékát. Ennek hatására a sorfal még felugrani tud, de szétugrani nem. Ezzel az apró kis technikával többé nem is kell izgulnunk, hogy a sorfal szétugrása miatt kapunk gólt.

Kis dolognak tűnik, de sorsdöntő lehet. Ha tegnap a Juventus sorfala is így állt volna fel, akkor nem kaptak volna gólt szabiból.

Rózant Janó

#neofutball #vannakvilágklasszisaink