Gyakran elhangzik, hogy Lionel Messi született zseni, akinek nincsen ellenszere. Az alábbiakban bebizonyítom, hogy még Messi játéka is könnyen kiismerhető és sémákra bontható. Sőt, azt is megmutatom, hogyan készülhet fel belőle hátékonyan egyénileg egy védő.

Ez az elemzés Messi azon megoldásait mutatja be, amikor egyénileg oldja meg az adott helyzeteket. Az elemzésben pontosan kifejtettem, hogy miből lehet előre látni, hogy mit fog csinálni, pontosan leírtam, hogy mik a kedvenc helyzetei és miért tud azokba kerülni. És természetesen leírtam ezen szituációk ellenszereit is, hogy ezeket hogyan lehet egyénileg kivédekezni.

A csapatszintű védekezésről kevés szó esik ebben az elemzésben, hiszen ezzel minden futballszakmai stáb foglalkozik szerte a világon. Viszont azzal, hogy egy védő egyedül hogyan tudja leszedni a pályáról Messit, már nem nagyon foglalkoznak annak a hiedelemnek köszönhetően, hogy Messi egy géniusz és megállíthatatlan. Ez a hiedelem teljes mértékben téves!

Összefoglalva:

A labda nélküli játékának két fő jellemzője

 1. Ha a védők vonalában helyezkedik és a labdás társa az ellenfél kapuja felé fordul, van elég helye indítani és hozzá képest Messi megjátszható területen belül van, akkor be fog indulni átlósan a védelem mögé. Ennek következménye: ziccer.
 2. Messi kedvenc helye a két védelmi lánc közötti tér. Ha az ellenfél szorosan védekezik és nem kap elég labdát, akkor még visszább jön az ellenfél középpályásai elé és onnan játszik. Ennek következménye labdaosztogatások a beinduló társaknak. Ha nincsenek beindulók, akkor oldalpassz, vagy Messi szlalom.

A labdás játékának jellemzői

Az energiaspóroló játéka miatt és az üresbe helyezkedése által az ellenfél kapuja felé tud fordulni és ha egyénileg képzeli el megoldani a helyzetet, akkor elkezd szlalomozni a védők között. Messi azt szereti, ha a védők kitámadnak rá! Ha a védők ezt nem teszik, akkor arra kevés megoldása van.

 1. Ha szembe fordul a védőjével és úgy viszi rá a labdát, akkor szinte mindig gyorsabban tud a labdához érni mint a védője, aki megindította a szerelőmozgást. Ennek konkrét technikai oka van!!! Messi nem megismételhetetlen és leszerelhetetlen, hanem emberből van és igenis egyénileg is le lehet védekezni!
 2. Ha már megindult és a csípővonala mögött, vagy azzal egy vonalban van a védő, akkor be fog bújni elé.
 3. Ha a csípővonalától előrébbről, de hozzá képest átlósan érkezik a védő, akkor a védő mozgásával ellentétesen fogja eltolni a labdát, az első ponthoz is tartozó labdavezetési technikát használva.

Az említett 3 pontban általános hiba a védők részéről, hogy azonnal megtámadják és szerelni akarják Messit még távolról is.

Na de lássuk a részleteket! Jó olvasást mindenkinek! 🙂

Sziasztok! Engem Rózant Janónak hívnak és azzal foglalkozom, hogy megfejtem a világklasszis játékosok gondolatait. Amikor már értem az adott játékos egyéni döntéseit, akkor onnantól kezdve már át tudjuk adni ezt a tudást a játékosainknak, akikkel egyéni-, vagy kiscsoportos képzéseken dolgozunk a Neofutball edzésein. Az általunk kielemzett klasszisokról egyértelműen kirajzolódik előttünk egy játékos profil, ami alapján meg tudjuk jósolni, hogy milyen szitukba fog kerülni az adott játékos és ezeket hogyan oldja meg. Nyilván ha ezeket tudjuk, akkor az ő erősségeinek a tönkretételét is tudjuk.

Jól megfigyelhető, hogy minden jó játékos a saját kedvenc szituációiba kerül, amiket lényegében ugyanúgy old meg, ezáltal természetesen kiemelkednek a mezőnyből, hiszen többnyire olyan helyzetekbe kerülnek, amiket szeretnek és amikben erősek.

Szóval Messi…

Alapvetően két fő típusú helyzetbe kerül. Ez annak köszönhető, hogy egy grammot nem mozog fölöslegesen és többnyire ennek következményeként alakul ki a két fő szituáció.

 1. Beindul a védelem mögé

Ezt többnyire akkor teszi, amikor a védők vonalában helyezkedik. Nyilvánvaló, hogy magasabban védekező csapatok ellen gyakrabban él ezzel. Ennek az az oka, hogy gyakran sétál, és csak figyeli az eseményeket, és a magasan védekező csapatoknál így többször kerül a védők vonalába, hiszen ha lehet, akkor nem fut fölöslegesen.

Kulcsfontosságú, hogy Messi mindig akkor indul be:

 • amikor a labdás társa az ellenfél kapuja felé fordul labdával
 • és indítópozícióba kerül, vagyis a labdás társa kb 4 m-es körzetében nincs ellenél, aki zavarná az indításban
 • és Messi a labdás társához képest megjátszható távolságban van.

Ha ez a három dolog egyszerre fenn áll, akkor Messi be fog indulni a védelem mögé, többnyire átlósan. Ezek Messi számára a vezérlőjelek ilyenkor.

Abban a pillanatban, amikor a labdás játékos Messi felé néz, azonnal sprintben beindul, és ez egy erős jel a társának. Messi a ritmusváltással kitűnik a tömegből és többnyire meg is játsszák.

Példa magasan védekező csapatnál:

Messi a balhátvéd és a bal belső védő között helyezkedik 1 m-es lesen kb. Vezérlőjelek beteljesültek: Megjátszható távon belül a labdás társhoz képest. A labdás az ellenfél kapuja felé fordult, és a 4 m-es körzetében nincs ellenfél, aki zavarná, így tud indítani.

Messi visszalép lesről, és amikor ránéz a társa, már be is indul a védelem mögé.

Kapja a labdát, és ziccer.

Ellenszerei:

 • Mélyebb védekezésnél kevesebbet fog beindulni a védelem mögé, ott többnyire rávezeti a védelemre  (lásd később).
 • Ha a védők tudják, hogy melyek a vezérlőjelek Messi fejében, akkor ők gyorsabban tudnak reagálni és előbb tudnak indulni, így Messinek nem lesz kezdeményezési fölénye. Viszont ha nem tudják ezt a védők, akkor csak Messi beindulására reagálnak, de úgy méterekkel le fognak maradni. Viszont ha tudják, akkor a védők gyorsabbak lesznek Messitől, ráadásul a kapus is rájuk segíthet, plusz magabiztosságot ad a védőknek ez a tudás, ami sokat számít!
 • Ha a védelem ismeri Messi vezérlőjeleit, akkor akár 1-1 alkalommal lesre is állíthatnak, ha a szakmai stábbal ezt megbeszélték és legyakorolták. Ennek feltétele, hogy az indító játékos tekintetéből olvassák a szándékot, és amikor lendül a lába akkor lépjenek kijjebb. Követelmény, hogy a védők vonalában minél több támadó legyen, akik így lesre kerülnek, az esetlegesen mélységből induló játékosokkal a középpályásoknak menniük kell. Ezt nem lehet folyamatosan megcsinálni, mert mélységből induló játékosokkal fogják kijátszani.
 • Ha mégis beindítják Messit és a védőmnek versenyt kell futnia vele, akkor legyen felül a keze! Megfigyeltük, hogy Messi nagyrészt azért nyeri meg a versenyfutásait, mert ő teszi a védő kezei fölé a saját kezét, ezzel ledominálja a védő mozgását, hiszen a természetes futómozgásában gátolja. Plusz ha már be tudta tenni a kezét, akkor igyekszik betolni minimum a vállát is, mert ha a védő így nekifut, akkor az ütközés által Messi felgyorsul (előre löki a védő…), míg a védő lelassul (az ütközés által megtörik a lendülete).

Messi kézhasználatára példa:

Messivel indul a védője, azonnal teszi ki a kezét a védő kezei fölé, hogy ő domináljon

És nem is tudja megelőzni a védő, sőt beavatkozni se tud, mert Messi dominál.

Másik eset:

Jön egy védő, Messi keze kint van és sikerül leráznia.

Jön egy újabb védő és Messi azonnal kiteszi a kezét újra, hogy ő domináljon és ne tudják szerelni.

Na de mi van, ha a védő teszi felülre a kezét?

Vannak védők, akik ezt tudják, pl Alessandro Nesta…

Messi elviszi Nesta mellett

De Nesta azonnal teszi fölülre a kezét, hogy ő domináljon. Pedig lényeges előnyben van hozzá képest Messi!

Ezen a képen látszik, hogy ebben a pillanatban Messi mennyivel előrébb jár, szinte behozhatatlan előny ez számára.

De Nesta ledominálja kézzel Messi mozgását és elveszíti az előnyét majd megáll és elkezd reklamálni.

Szóval kulcskérdés Messinél, hogy kinek van felül a keze! Ezt mi a bemelegítés pörgősebb részében szoktuk gyakorolni a játékosainkkal, és szinte azonnal használják a meccseiken.

Beindulás mélyen védekező csapatok ellen:

A vezérlőjelek szinte ugyanazok Messi számára.

 • Tehát a labdás társa az ellenfél kapuja felé forduljon,
 • indítópozícióban legyen (4 m-ne belül nincs ellenfél)
 • mélyen védekező csapatoknál akkor indul be, ha a labdás társa 20 m-en belül van. Ez logikus is, hiszen, ha messzebbről indítana, akkor a labda nem nagyon jutna el hozzá, hiszen a védők is cselekedhetnek, amíg a labda úton van, illetve a kapus is kiléphet.

Példa mélyen védekező csapatnál:

Messi ott van bent a dzsumbujban. A vezérlőjelek Mike Tyson ütési erejével vernek gondolatot a fejébe, hogy beinduljon. A labdás társa a kapu felé van fordulva, 20 m-en belül hozzá képest, és indítópozícióban (4 m-en belül nincs senki a labdáshoz képest).

Messi beindult, amikor a társa felé nézett.

Ellenszerei ugyanazok:

 • Ha a védők tudják, hogy melyek a vezérlőjelek Messi fejében, akkor ők gyorsabban tudnak reagálni és előbb tudnak indulni, így Messinek nem lesz kezdeményezési fölénye.
 • 1-1 lesre állítás, a korábban leírt kritériumoknak megfelelően.
 • A középpályásaimnak azt mondanám, hogy az ellenfél belső középpályásai ne kerüljenek indítópozícióba, pláne ne Messi irányába!
 • A védő keze legyen felül a versenyfutás közben, hogy ő domináljon.

A beindulás témakörében még érdemes megemlíteni a kényszerítő helyes levédekezését, hogy a védőjátékos mindenképp az induló játékossal menjen, sőt! Az induló játékos felé is forduljon és azonnal tegye fölülre a kezét és tolja be a vállát a beinduló támadó elé, aki így neki fut és lelassul, míg a védőnk felgyorsul.

Ezt csak azért írtam le, mert előfordul, hogy kényszerítővel indul be Messi a védelem mögé, vagy egy visszapassz után teszi ugyanezt (levédekezése ugyanaz), és rendkívül kevés játékos védekezi le jól, pedig nem lenne bonyolult.

Ennyit Messi beindulásairól. Nézzük a másik tipikus helyzetét Messinek!

 • Az utolsó védelmi vonaltól (védőktől) visszább helyezkedik

Na látszólag ez a problémásabb, mert ilyenkor kezd el szlalomozgatni és mindenki azt hiszi, hogy megállíthatatlan és nincs ellenszere

De ez közel sem igaz!!!

Messi előszeretettel helyezkedik a két védelmi lánc (védelem és középpályás sor) közé úgy, hogy ha külön egy védelmi láncot nézünk, akkor két láncszem (két védő) között is van.

Íme:

Két láncszem, azaz két védő között:

Ha nincs elég helye, mert mélyen védekezik az ellenfél, akkor előszeretettel lép vissza az ellenfél középpályásai elé is.

Egyébként csak, hogy jobb kedvünk legyen, az egész barca előszeretettel helyezkedik a két védelmi lánc közé, illetve a védők közé.

Példa:

😀

Szeretnék bemutatni a Barca – Fradi -ról 8 másodpercet, hogy ezalatt Messi hogyan és hova helyezkedett.

Az egyik középpályásnál van a labda, Messi a két lánc között tök üresen kéri a labdát, de szerencsére nem ő kapja.

Alig telik el 3 másodperc és Piqué-hez kerül a labda, Messi újra a két lánc között helyezkedik és kéri tőle a labdát.

Piqué egy középpályásnak passzol, és Messi azonnal átcsúszik a két lánc között a két belső védő közé és labdát kér. A 3 kép között 8 másodperc telt el. Jól látható, hogy Messi imád a védelmi láncok között mozogni. Nyilvánvaló, hiszen ebben a térben kaphat úgy labdát, hogy a lehető legmesszebb legyenek tőle a védők, és akkor indulhat a szlalom.

Láthatjuk, hogy Messi vagy a láncok elé lép vissza, vagy két lánc közé, de minimum két védő között helyezkedik. Próbálja azt elkerülni, hogy a nyakában legyen egy védő mielőtt labdát kap.

És az is látszik az előző pár példában, hogy amikor Messihez kapcsolódó játékosnál (olyannál, aki közvetlenül meg tudja játszani laposan, vagyis akitől passzt kaphat) volt a labda, akkor aránylag szabadon volt.

Pár gondolat csapatszintű védekezéshez Messi ellen

Csapatszinten elég sokféle megoldást lehet erre találni. Mivel Messi kulcsfontosságú a Barca játékában, így érdemes lehet a lehető legjobban tönkretenni úgy a játékát, hogy a sajátunk még ne sérüljön! De ha Messi játéka sérül, akkor a Barca gépezete is meddőbbé válik!

Ajánlom mindenki figyelmébe a 2013-as Milan – Barcelona meccset. Ez a meccs arról híres, hogy Messinek momentuma sem volt, és bizony ez nem a véletlen műve. Mutatok pár példát a meccsből!

Többek között jellemző volt a Milan védekezésére az, hogy ha Messihez kapcsolódó játékosnál volt a laszti, akkor a legközelebbi játékos azonnal ráállt. Többnyire 4-4-2-es felállással játszott a Milan védekezéskor.

Jól látható, hogy Messi itt még üresen van.

Pár pillanattal később, már rajta vannak, ahogy Messi felé fordul a labdás játékos.

Másik:

Messi a láncok között helyezkedik.

Ahogy labdát kaphatna, egyből rázár a legközelebbi játékos.

Másik szitu:

Messi megunta, hogy a két védelmi lánc között nincs szabad tere és nem kap használható labdákat, így visszalépett az ellenfél középpályás lánca elé, hogy úgy kérje el a társaitól a labdát. Logikus, hiszen itt több szabad tér szokott lenni. De vajon neki is?

Messi üresen a láncok előtt, mert megunta, hogy a két lánc között nem nagyon kap zsugát…

Itt az ék volt hozzá legközelebb és visszazárt Messire. Hát itt sem volt nagyobb tere.

Következmény:

Ugyanakkor érdekes volt az Elche megoldása is a Barca ellen. 5-4-1-ben védekeztek és nyilván ennek az az előnye, hogy a védelemből mindig kiléphet egy ember Messire, és ekkor sem borul fel az egyensúly.

Példa:

Íme…

És íme

De a Real Madrid megoldása is nagyon jó. 4-1-4-1-ben védekeznek, Casemiro a védekező középpályás. Ő a két védelmi lánc között van védekezéskor és az ide belépő ellenfeleket fogja le, viszont ha a szükség úgy kívánja, akkor beáll a védelembe egy onnan kilépő védő helyett.

4-1-4-1

És ha kell, akkor beáll a védelembe…

És csapatszinten sok más megoldás is lehetséges. De térjünk rá Messi egyéni játékára.

Az apró érintések hatalma

Olvastam olyan cikket, amelyben agykutatók levezették, hogy Messi azért tud olyan jól szlalomozni a védők között és azért tud mindig gyorsabban a labdához érni, mint a védők, mert az agysejtjei közötti ingerületátvitel sokkal gyorsabb. Nos, ez baromság! Lehet, hogy igaz a tudósok megállapítása, de ezt szimplán jó technikával is el tudja bárki érni! Ezt mi az edzéseinken 10 éven aluli gyerekeknek is oktatjuk, és hatékonyan használják pár perc után.

Tegyetek egy próbát! Írom, hogy hogyan:

Korábban írtam, hogy szerintem védekezéskor van két nagyon fontos távolság, az egyik a blokkoló távolság (3 m-en belül), a másik meg a szerelőtávolság (1,5 m-en belül). Másfél méteren belül a védő bármelyik pillanatban megindíthatja a szerelőmozdulatot, és ha a támadó lábai a földön vannak, akkor a védő fog gyorsabban a labdához érni. Viszont, ha a támadó lába emelt helyzetben, közvetlenül a labda mögött van, akkor meg mindig a támadó fog gyorsabban a labdához érni, hiába indítja meg a szerelő mozdulatot a védő és erre csak reagál (magyarul késésben van a támadó…), de a támadó megspórolja azt az időt, hogy felemelje a lábát és odategye a labdához. Ennek következtében a támadó fog gyorsabban a labdához érni.

Pórbáljátok ki!

Tegyetek le magatok elé egy labdát, állítsatok egy védőt másfél m-en belülre magatokkal szemben, és csak akkor mozdulhatsz meg, ha a védő már elindította a szerelő mozdulatot. Ha mind a két lábad a földön van, akkor a védő fog gyorsabban a labdához érni. Viszont ha az egyik lábad emelt helyzetben, közvetlenül a labda mögött van, akkor meg mindig te fog gyorsabban a labdához érni.

Szóval, Messi megállíthatatlannak tűnő szlalomjainak ez az egyik titka.

Mutatom:

Figyeljük meg, hogy Messi minden egyes bal lábas lépése után azonnal hozzáér a labdához. Ahogy egyre közelebb van a védő, úgy egyre kisebbeket tol a labdán és bizony ennek az a hatása, hogy lényegében a lába a lehető legtöbbször a labda mögött van emelt helyzetben.

A lába újra a labdán, és alig közeledett a védőjéhez…

A védő megindítja a szerelő mozdulatot (ráadásul 1,5 m-en kívülről, ez alapvető hiba), Messi lába ekkor is a labdán.

És Messi máris tolja el a labdát a védője mellett

És sansza sincs szerelni. Messi lába végig a labda mögött volt emelt helyzetben, ahogy megindította a védő a szerelőmozdulatát, Messi azonnal tolta be mögé. A védő nem tudott volna gyorsabban a labdához érni ebben az esetben, mert Messi lába ott volt a labda mellett emelt helyzetben, ez kulcsfontosságú!!!!

Mutatok egy másik szitut:

Minden egyes lépésnél tol a labdán, amikor a védője közeledik! Ezáltal eléri, hogy a lehető legtöbbet legyen a lába „a labdán”, ugyanis a lába mindig a labda mögött van emelt helyzetben és hozzáér… Szinte full kontaktban van a labdával, mintha kézilabdázna (mert ott ugye végig kézben van, azért full kontakt…).

Újra egy lépésnyit tolt…

És újra egy lépésnyit… A védőn itt már lehet látni, hogy szerelni készül, ráadásul rendkívül távolról próbálkozik. Ilyenkor garantált a kudarc! A szerelő mozdulatot 1,5 m-en belülről kell kezdeni szinte az esetek 100%-ban, de Messi ellen mindenképp!

Fönt van a lába a labda mögött emelt helyzetben. Nem tolt akkorát, hogy kettőt kelljen lépnie. Minden egyes lépéskor a labdához ér, és ahogy a védő testbeszéde azt sugallja, hogy szerelni készül, Messi máris eltolja mellette, és tuti, hogy gyorsabban fog a labdához érni…

Messi labdavezetésének ellenszerei:

 • A védő védőalapállásban legyen, oldalasan terelve Messit, alacsony súlyponttal, és amikor Messi 2-3 m-re van tőle, akkor csináljon egy védőcselt Vagyis csináljon egy olyan mozdulatot, mintha kitámadna rá. Védőalapállásból szökkenjen egy kicsit előre, de ahogy leérkezik a lába, szinte rúgóként lőjje ki magát abba az irányba, amerre Messi megtolja a labdát. Fontos, hogy a csípője is arra nézzen, így nem kell fordulnia Messi után, hanem időveszteség nélkül kerül előnyösebb helyzetbe! Messi erre el fogja tolni a lasztit, de még olyan távolról tolta el, hogy a védőnek van ideje megfordulni és beállni Messi elé. Ha versenyfutásra kerülne sor, akkor a védő tegye ki a kezét, ahogy azt korábban leírtuk, hogy a Messivel való versenyfutáskor hogyan cselekedjen a védő.

Ilyet sajnos ritkán alkalmaznak a védők, pedig kifejezetten hatékony! Nesta egyébként alkalmazta, nem hiába volt világklasszis belső védő…

 • A védő vegye föl a védő alapállást, vagyis álljon oldalasan, lent legyen a súlypontja és hátráljon folyamatosan Messi sebességétől egy picit lassabbal. Hátráljon mindaddig, amíg Messi be nem ér 1,5 m-en belülre, és amikor beért, akkor a védő abban a pillanatban indítsa el a szerelő mozdulatát, amikor Messi éppen megtolta a labdát. Ha ebben a pillanatban lép közbe, akkor Messi tehetetlen lesz. Ugyanis Messinek le kell tennie a bal lábát és csak utána tudna hozzáérni, de addigra a védő szerelni fogja.

Példa:

Messi a labdát rávezeti a védelemre.

Minden lépéskor a labdához ér…

A lába közel a labdához ismét

Közel vannak a védők, még egy apró labdaérintés, de a védő nem kezdi meg a szerelő mozdulatot.

Másfél m-en belül Messi eltolja a védő mellett egy újabb érintéssel, de a védő közvetlen a labda érintése után kezdi meg a szerelő mozdulatot.

És sikeresen szerelte Messit…

Következmény:

 • Az előző két módszert felváltva lenne érdemes használni.

Amikor mélyebbről indulva elkezdi vezetni a labdát…

Túlnyomó részt ezekben a helyzetekben kétféle fő esett szokott lenni.

1., Amikor a csípő vonala mögül, vagy közvetlen mellette fut vele versenyt a védő

Ilyenkor Messi mindig megpróbál bebújni a védő elé. Felteszi a kezét a védő keze fölé, és megpróbálja betolni a vállát és a felső testét elé. Így ha a védő neki megy, akkor ezzel Messi a lökéstől felgyorsul, míg a védő az ütközés által lelassul, megtörik a mozgása.

Ellenszerei:

 • Ennek ellenszerét részletesen taglaltam korábban, hogy a védő kezének kell felül lennie.
 • Szerelés pillanata 1. Kéz használata, plusz labda tolás utáni pillanatban szereljen a védő.
 • Szerelés pillanata 2. Ha hosszan tolta meg a labdát, minimum két lépésnyire, minimum 2 m, de a védő Messihez képest 1 m-en belül van.

Kulcsfontosságú, hogy mikor próbál meg szerelni a védő és hogyan!

Szerelés pillanata 1.

Példa:

Messi megindul

A védő a csípővonala mögül érkezik

Messi természetesen kicsiket tol a labdán… A védő azonnal teszi ki a kezét Messi kezei fölé.

És abban a pillanatban, amikor Messi éppen megtolta a labdát a védő elkezd belépni Messi és a labda közé úgy…

hogy a csípőjével és a kezével kizárja Messit.

És ezáltal sikeres szerelést hajtott végre

Szerelés pillanata 2.

Ha hosszabban tolta meg magától a labdát, minimum 2 m-nél távolabb és a védő Messihez képest 1 m-en belül van. Ugye ilyenkor azért tud hatékonyan beavatkozni a védő, mert szerelőtávon belül van Messihez képest, és ő meg több lépésnyire tolta meg a labdát, nem tud korrigálni. Ritkán tolja meg hosszan a labdát Messi, leggyakrabban akkor, ha felgyorsult állapotban van és úgy kap egy passzt. Ilyenkor gyakran hibázik és egy kissé hosszan veszi át.

Egy példa:

Messi ráviszi a védelemre a labdát

A csípővonala mögül érkezik a védő. Előbb vette át a labdát egy kicsit hosszan, több lépésnyire magától

A védő szépen belép Messi és a labda mögé és a csípőjével kizárja Messit.

Sikeresen szerelte

Csapatszinten persze könnyebb szerelni Messit. Az egyik játékos a kezét felülre téve megtöri a mozgását és a szűkítő társak pedig bezárják. De egyénileg is le lehet védekezni a leírt módokon és pillanatokban!

2., Amikor a csípő vonalától előrébbről érkezik a védő

Ha a védő annyira megközelítette Messit, hogy a kapu felé vezető úton tudná gátolni, akkor Messi rendszerint a védő mozgásával ellentétesen viszi el a labdát.

Ehhez egy kép:

Ha Messi csípővonalától előrébbről jön a védő és az útjába tudna kerülni a kapu felé vezető úton, akkor Messi a saját függőleges támadóvonalához (támadón keresztülmenő képzeletbeli egyenes a pálya oldalvonalaival párhuzamosan) képest megnézi, hogy honnan érkezik a védő, és ennek megfelelően a védő mozgásával ellentétesen viszi el.

A Messin átmenő vonal a saját függőleges támadóvonala, ami merőleges az alapvonalra. Ehhez képest balról érkezik a védő (a nyíl a védő futásirányát jelöli).

Ilyenkor Messi rendszerint a védő mozgásával ellentétesen tolja meg a labdát. Logikus is, mert ha előtte akarna elmenni, akkor a védő beállhatna elé, kézzel feltarthatná, stb. Ezt mindig olyankor használja, amikor a védő olyan távol van tőle, hogy le tudná zárni a kapu felé vezető utat. Ha messzebb lenne, akkor simán futna előre.

Jöhetnek a példák:

Példa1:

A függőleges tengelyéhez képest balról jön a védő

És balra is vitte el

Példa2:

Ismét balról jön a védő

És balra is vitte el

Példa3:

Megint balról jön

Megint balra megy


Nem csak balra szokta elvinni, gyűjtöttem ki jobbos példákat is. Ha a döntéseit meg akarjuk érteni, akkor ezt a tengelyt kell figyelnünk és azt, hogy a csípővonalától előrébbről jön a védő úgy, hogy le tudná zárni a kapu felé vezető útját.

Ellenszerei:

 • Kanalazó mozdulat
 • A csípővonalához futni a labda helyett és felkészülni a versenyfutásra és beavatkozni a leírt módszerekkel, vagy pillanatokban.
 • 2 m-t tartani amikor megközelítjük, hogy előttünk akarjon elfutni, és ebben az esetben ismét versenyfutás és beavatkozás
 • Ha hosszút tolna a labdán, és a védő 1-5 m-en belül van
 • Védő csel: eljátszani azt, hogy szerelni akar a védő, Messitől 3 m-re és amikor eltolja a védő mellett, addigra a védő már megfordult és elkezd beállni Messi elé, a kezét kitéve.

Kanalazó mozdulatra példa

Jobbról érkezik a védő

Jobbra akarja elvinni, de Ramos kanalazó mozdulattal hátra nyúl a Messitől távolabbi lábával úgy, hogy a csípője a kapu felé néz.

A csípő iránya itt azért fontos, mert ha lábbal nem sikerül elpöckölni a labdát, akkor is irányban van a teste és fordulás nélkül tud versenyt futni Messivel.

Általános hiba szokott lenni a játékosoknál, hogy rárohannak Messire és megpróbálják azonnal szerelni. Nem szokott összejönni nekik, mert egyrészt Messinek ott a lába a labdán és mindig gyorsabban ér hozzá, ráadásul a védők mozgásával ellentétesen tolja, és amire ők lelassítanak, megállnak, megfordulnak, elindulnak, fölgyorsulnak, addigra Messi már rég gólt lőtt.

A másik nagy hiba, hogy távolról próbálnak meg szerelni. A szerelő távolság 1,5 m, kivétel ha sprintelve közlekedik felénk a labdás támadó hosszúakat tolva a labdán.

A távoli szerelési kísérletre egy példa:

Messi viszi a labdát

A védő már Messitől több méterre elindítja a szerelő mozdulatot

Messi könnyedén eltolja

És elviszi

Ha balról keresztbe vezeti…

Messinél jól megfigyelhető, hogy amikor keresztbe vezeti a labdát és nem tudja kapura lőni, mert blokkoló távon belül van a védő és jól követi Messi mozgását, akkor mindig a támaszkodó lába mögött húzza vissza és irányt vált.

Példa1:

Messi keresztbe vezeti a labdát, a védő blokkoló távban (3 m-en belül van). A védő társa nem tudja, hogy ilyenkor Messi vissza szokott fordulni, így nem zár Messi mögé.

Messi visszahúzza a támaszkodó lába mögött, így a védő nem tud a labdához érni.

És Messi elviszi a két védő között

Példa2:

Messi keresztbe vezeti és a két oldalán lévő védők mind a ketten szerelni akarnak, pedig a külsőnek csak fel kéne készülnie Messi visszafordulására

Messi a támaszkodó lába mögött visszahúzza

És kapura tör

Ellenszerei:

 • A blokkolni igyekvő társ melletti védő készüljön fel Messi visszafordulására, és amikor visszafordul vegye el a labdát.
 • Legyen ott a védő fejében, hogy ha jól követi le Messit és nem tud kapura lőni, se passzolni, akkor vissza fog fordulni és a mozdulat megkezdésének pillanatában tegye fölülre a kezét és álljon be Messi és a labda közé.

Ha Messi álló helyzetbe kerül és nem támadja meg a védő, akkor testcsel után viszi el a labdát

Ha Messi ráviszi a védőre és az megtámadja, akkor a lábtartása miatt ugye simán eltolja a védő mellett és annyi. Az eddigi összes példákban szereplő rossz védekezés alapja az volt, hogy minél előbb szerelni akarták Messit. De mivel Messi pont ennek kijátszásában erős, így teljesen hülyeséget csinálnak a védők és Messinek aránylag könnyű dolga van.

Ha a védő nem támad ki rá, akkor az már Messit megakasztja egy pillanatra és kivár, hátha mégis megtámadja, mert akkor eltolhatja mellette, hiszen emelt helyzetben van a lába a labda mögött, és így ő gyorsabban fog a labdához érni. Ez a kivárás a védekező csapatnak is jó lehet, mert addig van idejük visszarendeződni a társaknak.

Ha a védő pár pillanat alatt nem támadja meg, akkor Messi testcselt szeret alkalmazni előszeretettel. Vagyis egy egyszerű lépéssel elhiteti, hogy mondjuk balra megy, erre a védő ki is lép, de közben jobbra megy el és a védő máris előnytelen helyzetben van, mert benyelte a cselt.

Példa1:

Roberto Carlos áll vele szemben, nem akárki. Carlos nem támadja és Messi is állóhelyzetben van.

Messi elindítja a labda vonala mögött a bal lábát, mintha balra tolná. Itt még Carlosnak jó a védőalapállása és előnyösebb helyzetben lenne egy sima versenyfutásnál.

Kitámaszt és abból kilövi magát a másik irányba. Carlos bekajálta a cselt és elindult a rossz irányba.

És csúnyán felborult 😀

Példa2:

Messi szemben áll a védőjével, a biztonság kedvéért a lába emelt helyzetben…

Jobbal kilép a labda vonala mögött, mintha megindulna és a védő előnytelen helyzetbe kerül t.

És Messi simán elmegy.

Egyébként ugyanígy jár el akkor is, amikor háttal van a mezőnynek és a seggében van egy védő. Kilép az egyik irányba és hirtelen lefordul a másikba.

Két esetben szokott állóhelyzetbe kerülni, vagy egy ellenfél középpályásával szemben. Ennek az az oka, hogy az ellenfél csatárainak a kivételével mindenki a látóterében van, így tudja, hogy gyakorlatilag nem fogja senki megtámadni hátulról, így van ideje megállni és várni pár pillanatot, hogy megtámadja a védő és ilyenkor a lábfelemelős módszerével elviszi. Ha nem támadja meg a védő, akkor meg egy sima testcsellel hozza előnytelen szituba.

A másik esett, hogy az oldalvonal mellett cselekszik így. Ennek is az az oka, hogy a látóterében van gyakorlatilag minden ellenfél, hiszen az oldalvonal kívül nem lehet senki. És pontosan tudja, hogy itt is van egy kis ideje kivárni felemelt lábbal.

Ellenszerei:

 • Védőcsel alkalmazásával kiugratni Messit és a helyes kéz és kizárási technikával szerelni.
 • Kivárni és tartani tőle a blokkoló (2-3 m) távolságot, így ha befele is indulna meg, vagy egy testcsel után bármerre, akkor is van elég időnk és terünk felvenni vele a versenyt és a helyes kéz és kizárási technikával leszerelni.

És mindez tanulható!

Többek között az elemzésben leírt Messi-féle támadó technikákat, és az ezek ellen leírt védekező technikákat nagyon hatékonyan oktatjuk az edzéseinken gyerekektől kezdve a felnőtt válogatott játékosokig. Ezeket a technikákat nem kell évekig gyakorolni! Legtöbbször percek alatt óriási fejlődéseket érnek el a játékosaink csak azáltal, hogy megértik ezeknek a mozdulatoknak a logikáját és egész pontosan megmutatjuk nekik és beállítjuk, hogy hogyan csinálják.

Játékosainkkal gyakran csinálunk meccselemzéseket, ahol a saját játékukat elemezzük ki és az erősségeiket erősítjük, a gyengeségeiket pedig fejlesszük az edzéseinken. Sőt, profi játékosoknál olyan elemzést is szoktunk csinálni, hogy a soron következő ellenfelet elemezzük ki és megkeressük annak a játékosnak a gyenge pontjait, aki majd szembe fog kerülni a játékosunkkal. Ezután természetesen ezt is legyakoroljuk az edzéseinken…

Szívesen csinálunk ilyen, vagy ehhez hasonló elemzést kluboknak is! Akár a saját játékosaikról, akár a leendő ellenfelek játékosairól.

Ha véleményed, kérdésed, vagy építő gondolatod támadt, akkor kérlek keress fel!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Rózant Janó

#neofutball #vannakvilágklasszisaink