A labdarúgás számomra azt jelenti, hogy végre van egy olyan közvetítőm a világban, melyben meg tudom mutatni azt, hogy hogyan működök a hétköznapokban és hogy hogyan fogom fel ezt a csodálatos világot magam körül.  Ebben a világban történik nagyon sok jó és számunkra néha rossz élményként megélt dolog, de valahogy valami erő mindig az élet élésére ösztönöz.

Amikor 18 éves koromban az első munkahelyemre mentem, akkor egy építkezésen találtam magamat. Vidéki gyerek vagyok, de úgy frankón még soha nem építkeztem addig. Éppen vasszerkezet készítésén volt a sor, és mivel még addig soha nem csináltam, eléggé ügyetlenül kezdtem neki. Eleinte nagyon lassan haladtam, a drót szétvágta az ujjamat és rendkívül elfáradt a csuklóm. Éreztem, hogy ez így nem a legfrankóbb, ezért segítséget kértem a tapasztaltabbaktól. A rövid oktatás után napról napra egyre könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb volt az elvégzett munkám.

image.jpg

Majdnem olyan óriási fejlődést ért el továbbá Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövő, alezredes is, mint én 😀 Ő 28 éves korában veszítette el jobb kézfejét. Sajnálatos módon éppen jobbkezes volt, és addigi sporttörténete félbeszakadhatott volna, de ő másképp döntött.  Károly a bal kezét kezdte el fejleszteni felnőtt korában és az alaptechnikákat újra tanulva egy évre rá csapatban világbajnok és tíz évre rá egyéni olimpiai bajnok lett a választott kategóriában.

Takács_Károly_shooting_on_Poland-Hungary-Yugoslavia_match_1961.jpg

Viszont szeretnék kicsit visszatérni a labdarúgásra.

Miért lehet alaptechnikákat oktatni felnőtt játékosoknak? Amikor elkezdjük a képzést, akkor elsősorban nem a feladatok bonyolultságán vagy egyszerűségén, színességén vagy célján van a hangsúly, hanem fontos szabályszerűségeken.

Vessük a figyelmünket mondjuk egy egyszerű biciklicselre. Természetesen itt van egy alap mozgás, de nem mondanám azt, ha valaki gyerekként ezt nem ismerte, akkor felnőtt korában ne tudná azt a mozgást megcsinálni. Tudom-tudom… ez még nem technika. Igaz! Viszont itt jönnek képbe az elvek. Ha a játékos pontos irányokat kap:

  • Milyen mozdulatot csináljak? Az első kilépés legyen széles, lengjen ki a csípő és rogyjon bele a térd, és told el a másik irányba a másik lábad külsőjével
  • Mit akarsz elhitetni? Beetetem, hogy jobbra megyek, de közben balra megyek.
  • Mi a célom? A védő vonala mögé jutni.
  • Mikor csináljam? A védőtől kb. 2m távolságra

Ha tisztán érthető szabályszerűségeket mutatunk a játékosnak, akkor lehet ő 18, 25 vagy akár 30 éves, akkor is rövid időn belül alkalmazni tudja nyomás alatt, élesben is.

Tehát kedves barátaim! Ebben a rövid szösszenetben meg szeretnélek titeket nyugtatni, hogy felnőtt korotokban is tudtok fejlődni és új kihívásoknál új technikákat elsajátítani.

Huszti Gergely

#neofutball #vannakvilágklasszisaink