Manapság világszinten népszerű szakmai kijelentés az, hogy az első érintés a legfontosabb! A játékosoknak sokszor elmondják, hogy figyeljenek az első érintésre, és ha esetleg nem sikerül, akkor elmondják, hogy rossz volt az első labdaérintése.

Ha egy játékosnak azt mondom, hogy figyeljen az első labdaérintésére, és az legyen jó, akkor valójában az égvilágon semmit se mondtam neki. Hiszen ezzel így önmagában nem segítettem semmit.

Nézzünk egy extrém példát. Repülővel utazok és elájul az összes pilóta. A légiutas-kísérő meg azt mondja nekem: „János, tegye le a gépet!”

Már ott kezdődik a probléma, hogy egyáltalán mire gondol?

Az ölemben lévő laptopra érti, vagy a repülőre? Tegyük fel, hogy az utóbbira gondol. De akkor is felmerül a kérdés, hogy hova? Rétre? Vízre? Egy széles úttestre gondol?
De még ha ezeken túl is lépünk, akkor mire figyeljek? Gyorsan menjünk lefele? Lassan? Kanyarogjak valamilyen irányba? Telefonon felhívjam Vágó Istvánt? Mit tegyek…? Melyik műszereket figyeljem? Mit nyomjak? Milyen erővel toljam a kormányt? Mikor engedjem ki a fékszárnyat meg a kereket?

A lényeg az, hogy a „Tegyem le a gépet!” utasítással semmit se tudok kezdeni, és így önmagában nem tudom megoldani. Illetve megoldanám, csak annak senki sem örülne…

Ha azt mondom a játékosomnak, hogy jó legyen az első labdaérintésed, akkor ugyanezek a kérdések felmerülnek. Egyből passzoljak? Egyből vegyem át? Merre? Milyen erővel? Milyen gyorsan? Mikor? Milyen hosszan? Stb stb.

Nem ugyanúgy kell megszelídítenem a labdát, ha van rajtam védő, vagy ha nincs. Ha nincs rajtam, akkor legtöbbször nem is kell átvennem, hanem a labdát csak gyorsítom vagy éppen lassítom a labda erősségétől és a rendelkezésemre álló terület függvényében. Mit értünk első érintés alatt?

Magyarul semmit sem segítettem a játékosnak azzal, ha az első labdaérintés kiválóságát kérem tőle úgy, hogy nem magyarázom el mire gondolok.

Pontosan ezt tudom feloldani azzal, ha játékhelyzeteket gyakorlok a játékosokkal, és részletekbe menően elmagyarázom és megmutatom nekik, hogy az egyes mozdulatok milyen hatással lesznek az ő játékára, az ellenfélre, a saját csapatára, az ellenfél csapatára, egyszóval a játékra. Ezt értő tudásnak hívjuk.

Értő tudás alatt azt értjük, hogy a játékos pontosan tudja, hogy mivel milyen hatással lesz a játékra, tudja, hogyan alakítsa ki azokat a helyzeteket, amiben ő a legjobb, és ezeket hogyan oldja meg sikerrel és látványosan.

Az edzéseinken mi pontosan ezzel foglalkozunk, értő tudást adunk.

Akárhonnan is hallottam az első labdaérintésről és ennek fejtegetéséről, egy dolgot még sosem mondtak ezzel kapcsolatban. Hogy a csapat érdekei mellett az első érintést az egyénből jövő technika határozza meg. És nem fordítva!!! Pedig az első érintésről német szakemberekkel is beszélgettem, akik köztudottan hihetetlen precízek. De ebbe ők sem mentek bele.

És hogy miért az egyénből jövő technika határozza meg az első érintést, és mi ezt hogyan oktatjuk? Na, ez holnapi cikkünk témája. Úgyhogy kövess minket, és gyakorlati példákkal, klasszisok videóival bizonyítjuk, hogy az egyénből jövő technika határozza meg az első érintést, és nem fordítva.

Rózant Janó

#neofutball #lesznekvilagklasszisaink