Játékosaink gyakran arról mesélnek, hogy számukra nem engedélyezettek a külsős megoldások, legyen szó átvételről, passzról vagy lövésről. Sokszor nem kedvelik itthon ezeket.

Pedig az egyik legfontosabb technikai elemek csoportja a külsős megoldások. Ezzel kapcsolatban korábban leírtuk a megfigyeléseinket.

Pár érv a küli mellett:

A külsővel való labdaérintés sokszor már önmagában egy megtévesztő mozdulat is, ha jól csinálják a játékosok. Ezáltal az ellenfél játékosai elbizonytalanodnak, védekező hatékonyságuk csökken.

A labdavezetést külsővel a legjobb végrehajtani. Mert így a lehető legnagyobb lábfejfelülettel érintjük a labdát, és így jobban uraljuk. Valamint a futómozgásunk sem törik meg, így a lehető leggyorsabbak lehetünk.

A külsős érintésekkel nyerjük a legtöbb időt! Ha külsővel akarunk passzolni vagy akár átvenni egy labdát, akkor nem kell kitekernünk a csípőnket, hogy rákészüljünk a mozdulatra, elég az utolsó pillanatban a bokánkat megmozdítani. Sokan nem tudják, de a védők ösztönösen is a támadók csípőjének mozgásából (is) „olvassák” a játékot. Ebből látják legjobban, hogy mi a támadó szándéka, merre akar menni vagy passzolni.

Nyilvánvaló, hogy ha az ellenfél reakcióját a külsős megoldásokkal tudjuk lassítani, akkor nem csak időt nyerünk magunknak és társainknak, hanem teret is. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a védők csak a passz pillanatában fogják tudni, hogy hova is adjuk a labdát. Míg ha belsővel passzolnánk, akkor legtöbbször a csípőnk már a passz előtt elárul minket.

Dani Alves teret és időt nyer társának a külsős átadással. Jól látható, hogy a védők csak a külsős passz pillanatában indulnak el a szélső felé, de így már késő…

Kiszedtem egy példát arra is, hogy mennyivel könnyebb a belsős passzt olvasni. Jól lehet látni, hogy a brazil középpályás jóval a passz megkezdése előtt már elindul oda, ahol az argentín passzolni akarja majd a labdát. Végül le is sikerült olvasnia a passzt a brazilnak.

És még egy érv a küli mellett. Túl szép ahhoz, hogy ne használjuk! 🙂

#neofutball #vannakvilágklasszisaink