A labdarúgásban az egyik legfontosabb rúgótechnika a külsős technika. Azaz a külsős átadások, külsős labdaszelídítések és külsős lövések. Alapvetően egy külsős passz rejtett átadásnak számít, erről már Bruno Fernandesnél írtam korábban. Ennek oka az, hogy az esetek többségében nem lehet annyira előre olvasni védőként, mint a belsős átadásokat.

Emellett van más nagy előnye is! Egy hosszú külsős átadással pont úgy lehet odatenni egy védő takarásában lévő társunknak, hogy kitekerjük vele a védőket és nem tudnak beavatkozni. Míg ugyanezt, ugyanaz a láb belsőjével nem tudnánk megcsinálni. Ha pedig a másik láb belsőjére tesszük át a labdát azzal időt veszítünk és máris elillanhat a tökéletes pillanat. Számtalan előnye van még a külsős átadásoknak.

Sok szakember nem szereti ezeket, sőt egyenesen tiltják. Így volt ezzel Rafa Benitez is amikor a Real Madrid edzőjeként folyamatosan rászólt Modric-ra, hogy ne külsőzzön. Benitez hamar ki is penderült onnan, míg Modric azóta is tekerget a spanyoloknál.

Modric tegnapi góljánál kétszer is gyönyörűen bemutatta, hogy hogyan lehet kitekerni a védőket külivel.

Modric kitekeri jobb külsővel az ellenfél középpályásait és bejátssza mögéjük a 25-ös számú társának.

Itt érkezik a 25-ös játékoshoz a labda. A skótok középpályásai nem tudtak beavatkozni és verve vannak.

Szabadon veheti át a 25-ös az ellenfél középpályásai mögött.

Piros nyíllal mutatom azt, hogy ha ugyanez a láb belsőjével, egyenesen akarta volna ugyanolyan mélyen berúgni a társának, akkor jó eséllyel a védők simán leszedik az átadását. A másik megoldása az lett volna ha átteszi a bal lábára és bal belsővel tekeri ki a védőket ugyanígy. De az a megoldás plusz és fölösleges mozdulatokkal járt volna. Jobb külsővel volt a leghatékonyabb, leggyorsabb és legbiztonságosabb is!

És ha már ennyire belejött a külsőzésbe, akkor kitekerte a kapust is…

A kapus körül egy sárga félkörív látható, ami kb jelképezi a kapus hatótávolságát. Tehát a sárga félköríven belül jó eséllyel kivédené a lövést. A piros nyíl mutatja, hogy egy egyenes lövés belement volna a kapus hatósugarába, ha ugyanoda akarta volna rúgni, mint ahova rúgta. A zöld íves vonal mutatja a külsővel tekert lövését, ami gól lett.

Ha a lövő játékos a hosszú oldalt akarja rúgni, akkor a legtöbb esetben szerencsésebb kitekernie a kapust pont ebből az okból, hogy az ne tudjon beavatkozni. Persze lehet egyenes lövéssel is gólt lőni a hosszúba, de akkor azt vagy nagyobb erővel érdemes vagy laposan. Emlékezzünk Dzsudzsák finnek elleni góljára.

Mindenesetre ha a kapus kitekerését válasszuk, akkor nem feltétlen kell olyan nagy erővel lőnünk mint egy egyenes lövésnél, ez viszont a pontosságunkat segíti egyértelműen.

Modric lövésének útvonalát zöld nyíllal jelöltem.

És itt suhan el a labda Skócia továbbjutási reményeivel együtt.

Te ne tiltsd a játékosaidnak a külsős megoldásokat! Nehogy úgy járj mint Benitez! 😀