A jó múltkorában volt egy nagyon jó és hasznos élményem.

Egy BLSZ-es konferencián elkezdtünk szakmázni Szederkényi Zsolt kollégával.

Szerencsére elég hamar belemerültünk a szakmai részletekbe, amely számomra az egyik legizgalmasabb terület.

Manapság elég felkapott a sportolók játékolvasási képességeinek fejlesztése. Én is folyamatosan agyalok a lehetőségeken.

És Zsolt erre mondott egy hihetetlen jó szakmai trükköt. Ő nem vezényszavakra indíttatja el a gyerekekkel az egyes feladatokat, nem is tapsra, és nem is sípszóra, hanem konkrét futballjelre.

Nagyon nagy gondolat!

Elmondom, miért…

A játékosok így kénytelenek figyelni a környezetükre és olvasni az apró jeleket, amiket a megfelelő ütemben kell megjátszaniuk.

Labdás játékosként hamar rá fognak érezni, hogy melyik az az ütem, amikor érdemes megjátszani a társukat. Így arra is ráéreznek, hogy létfontosságú a széles figyelem kialakítása, hogy ne maradjanak le semmiről, ne maradjanak le a kulcspillanatokról. 

Emellett a konkrét labdakérő jeleket is helyesen fogják értelmezni, hogy a társuk valójában mikor és hova kéri a zsugát.

Labda nélküli játékosként megtanulják, hogy valójában akkor játszanak, amikor nincs náluk a labda, hiszen ilyenkor tudják megteremteni a számukra megfelelő helyzetet a legkönnyebben. És ezzel az apró praktikával elmélyítjük bennük, hogy egyértelmű, jól értelmezhető jelet adjanak a társaiknak a megfelelő ütemben.

Hihetetlen fontos részleteket sajátítanak el ezzel!

Úgy is mondhatnánk, hogy a játékosoknak leoktatjuk, hogyan kapcsolódjanak a játék során a társaikhoz, amit kulcskérdésnek tekintünk a folyamatos és harmonikus csapatjáték kialakításánál.

Egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldás és bizony ezzel a gondolattal is jobb tréner lettem.

Úgyhogy köszi, Zsolti! 😉

Olvass, keress és beszélgess az emberekkel, hiszen a te problémádat, vagy ahhoz nagyon hasonlót is megoldott már valaki.

Legyél játékos, szülő vagy edző, bátran kérdezz a többiektől. Ha igazán nyitott tudsz lenni, őszinte kíváncsisággal kérdezel másoktól, akkor kincsre lelsz, és még a legnagyobbnak tűnő problémák is gyorsan megoldódnak.

A megoldás megtalálásának legtöbbször a mi zárkózottságunk épít gátat.

Lépj túl rajta és legyen szép napod! 🙂