Sokszor úgy vagyunk vele, hogy tudjuk, mi kell a gyerekünknek vagy a játékosunknak, ezért elvárjuk, hogy ő cselekedjen úgy, ahogy mi gondoljuk. Helyes ez?

Sokszor elhangzik, hogy „már csak gyorsulnia kell”, „egy kis izom kell már csak”, „még a lövéseket kell erősíteni” stb. és utána már jó lesz.

Sajnos ezek a jellemzők csupán formai jellemzők, és így önmagukban semmit sem jelentenek. Amikor csak a formai jellemzőket csiszolgatjuk, akkor mindig lesz még valami, ami miatt nem jó és még azt is egy kicsit csiszolni kell. És bizony minél tovább, minél több ideig csiszolgatjuk a formát (egy részt), annál távolabb kerülünk a lényegtől, az egésztől.

Na de hogyan láthatom az egészet?

Hát pontosan úgy, ha te nem tudod, mi a jó…

Furán hangzik, de így igaz. Ugyanis ahhoz, hogy egy játékos kibontakozhasson, elsősorban arra kell biztatnunk, hogy bátran legyen önmaga és tegye azt, amit szeret. Ha azt csinálja, amit szeret, akkor a saját egyéniségét bontakoztatja ki! 

És bizony ezt mi nem tudhatjuk, mert ami az ő egyénisége, azt nem érezhetjük, vagy ismerhetjük teljesen, mert az az ő egyénisége, és bizony az én egyéniségem másként gondolkozik vagy érez.

Prof. dr. Papp Lajos (világhírű szívsebész) szerint az ember a test, lélek és szellem hármas egységéből áll.

Amikor a formai jellemzőket nézzük egy játékoson, akkor lényegében csak a testtel foglalkozunk. A lélek és szellem adná a tartalmat a forma mellé. Amíg a tartalmat (lélek, szellem) és a formát (test, fizikai megvalósulás) nem egységesen kezeljük, addig soha nem valósulhat meg az egész, nem teljesedhetnek ki a játékosaink!

Szóval a legfontosabb, hogy bátorítsd arra a gyereked vagy játékosod, hogy legyen önmaga és mutassa meg, miért szereti azt, amit csinál.

Ha ez megvan, akkor már csak abban kell segítenünk, hogy az ő egyénisége harmóniába kerüljön a csapattal és egyre hatékonyabb legyen a játéka.

Próbáld ki a meccselemzés szolgáltatásunkat, mert ott pontosan ezzel foglalkozunk.

Legyen szép napod, és ma is légy bátran önmagad! 🙂