Véleményem szerint közel sem elég egy mozdulatot orrvérzésig ismételni! Ha így próbálunk meg új mozdulatokat elsajátítani, akkor nagyon nagy esély van arra, hogy a legjobb esetben is csak nagyon sok idő és gyakorlás után fog visszajönni éles helyzetben. De az is nagyon gyakori, hogy sohasem fog visszaköszönni. Ennek oka az, hogy ilyen felfogásban nem teljes emberként edzünk. Erről hamarosan írok részletesebben.

Az edzések hatékonyságát hihetetlen módon meg lehet növelni! Ehhez csak annyi kell, hogy a játékosoknak mutassuk meg az adott mozdulat szépségét és működését! Ha értik, hogy milyen hatással lesz az ellenfélre a gyakorolt mozdulat akkor értik ennek működését. Sőt, ha folyamatosan így képezzük technikailag a játékosokat akkor a futball működését is meg fogják érteni, és így már működtetni is tudják majd. Vagyis hatással tudnak lenni az egész játékra, mérkőzésre akár egyedül is!!!!

-???Nem ez az egyik jellemzőjük a világklasszisoknak is???-
Költői kérdés…

Na de ne térjünk el a lövőcselektől! Egy lövőcsel oktatásánál is az a lényeg, hogy ne csak ismételjünk 100 000-szer! Helyette magyarázzuk el a hatásait, mutassuk ezeket be. És legfontosabb, hogy a szépségénél fogjuk meg!

Fontos, hogy minél többet gyakorol valaki valamit, annál jobb lesz. Ezt nem is vitatom. Gyakoroljon mindenki sokat! Viszont ha igazán gyors fejlődést és hatékonyságot akarunk elérni, akkor éljük át a mozdulat örömét, szépségét és értsük meg a működését! Ha így teszünk, akkor legtöbbször már egyetlen egy edzés hatására is visszaköszön majd mérkőzéseken az adott mozdulat. De enélkül szinte semmit se ér, pláne ahhoz képest amit elérhetnénk jó gyakorlással.

Szóval ismételheted bójákra 100 000-szer a lövőcselt, vagy éppen megértheted a működését.

Vagy…

Csinálsz egy edzésfeladatot az adott szitura, amikor hatékony a mozdulat, ott ismétled kb 10x és már hétvégén magától be fog ugrani!

Ha kételkedsz, akkor csak őseinket tudom idézni: „Aki nem hiszi, járjon utána!”

Milyen hatásai vannak a lövőcseleknek?

A 3 legfontosabb hatása:

  1. Megállítod vele a rád rohanó védőt és ezzel időt nyersz.
  1. Ki tudod léptetni vagy ugratni a védőt és új passz-, vagy lövőlehetőségeket nyitsz meg.
  1. Egy jó védőalapállásból egy rossz védőalapállásba tudod irányítani a védőd ami számára végzetes, hiszen simán el tudsz mellette menni labdával.

A mostani EB-ről szeretnék 2 db példát megmutatni, amiket mi magyarok csináltunk. 🙂

Példa a védő megállítására:

Schafer Andris felé megy a labda és NGolo Kanté (piros nyíllal jelölve) rásprintel

A magyar játékos éppen átveszi a zsugát, Kanté még mindig sprintel.

Itt megtörtént már a labdakezelés, Kanté továbbra is sprintel.

Itt csinálja Andris a lövőcselt az őt megtámadó ellenfél felé, és azonnal megtorpan Kanté!

És ezzel elég időt nyert arra, hogy nyugodtan tudjon dönteni és nyugodtan passzolhasson.

Egy lövőcsel hatására azért áll meg a védő mert vagy nem akarja, hogy agyonrúgják (ebben az esetben sokszor ki is fordul…). Vagy a lövést, indítást, passzt akarja blokkolni. A bemutatott példában ezutóbbi miatt állt meg Kanté.

Példa a védő kiugratására és ezzel új passzlehetőség kialakítása:

Szalai Attilánál a labda. A nyíllal jelölt francia játékos szorosan őrzi a magyar középpályást, így ennek a játékosnak nem lehet passzolni.

Szalai egy lövőcselt csinál gyakorlatilag, amivel azt hiteti el, hogy a másik magyar középpályásnak passzol. Ebben a pillanatban el is indul a francia játékos a másik magyar középpályás felé.

Szalai a passz helyett leteszi a lendülő lábát, lép egyet, és odapasszolja annak a játékosnak…

Akin előbb még szorosan rajta állt a francia és ezért megjátszhatatlan volt.

És ez a játékos tök üresen megfordulhat a labdával és bőven van elég ideje és tere meghozni egy jó döntést!

Ez csak két egyszerű példa a labdarúgásból. De valójában minden meccs telis tele van ilyen mozdulatokkal. Sőt! Az igazán jó labdarúgók a mozdulataik hatását jól ismerik, ezért nem kell kapkodniuk az esetek nagy részében, nem kell villámgyorsan dönteniük, mert tudják hogyan tudnak maguknak és a társaiknak is kellő időt és teret nyerni. Na ilyen az, amikor nem ész nélkül futballozunk, hanem ésszel. Ezért fontos, hogy értő tudás nélküli számtalan ismétlés helyett értő tudással gyakoroljunk. Garantálom, hogy értő tudással 1-2 edzés múlva azonnal visszaköszönnek a mérkőzésen a gyakorolt mozdulatok! Ha valamiért nem jönne így se vissza, akkor mindig lelki területre vezethető vissza a dolog és minden esetben a félelemhez volt köze eddigi tapasztalatunk szerint. De ha a játékosainkban a jót vesszük észre, ha dicsérjük őket, akkor ezzel sem lesz gond.

Próbálj így megtanulni egy új mozdulatot! Értsd meg a működését és úgy edz rá egyet. Érdekes lesz meglátod! 🙂

Ha valaki ki szeretne próbálni így egy edzést, akkor írj nekünk facebook-on, vagy csörögj ránk és adunk hozzá tippeket, ill elmondjuk az általad kiválasztott mozdulatnak milyen hatása van a játékra. De a mi edzéseinken is szívesen látunk. 🙂

Egy kérdés!

Azt tudjátok, hogy a pálya mely területén a legfontosabb a lövőcsel? :O