Kingsley Coman 25 éves korára már megannyi bajnoki címet, klubcsapataival kupákat, a Bayern Münchennel BL-t és hazája válogatottjával már VB-címet nyert. Roppant szép éremgyűjtemény egy olyan játékostól, akit nem hordoz hátán a sajtó, nincs ott minden focit szerető gyerek falán poszterként. Kingsley nem egy tipikus futballsztár, világklasszis, mégis edzői igencsak jó szívvel nyúlnak hozzá, ha a keret kijelöléséről van szó. Hogy ennek mi lehet az oka? Ennek járunk most egy kicsit utána…

Coman játékára leginkább az óriási sebesség a jellemző. Elképesztő gyorsaságát előszeretettel használja ki, ha terület nyílik előtte. Ott legénynek kell lennie a talpán az őt őrző védőnek, hiszen olyan mértékű sebességről beszélünk, amelyre nagyon kevesen képesek a mai labdarúgók közül. Azonban a pálya mérete véges és a mai labdarúgásban a területek lezárását is igen jól hajtják végre a csapatok.

Ennek következménye, hogy Coman használ egy igen egyszerű, könnyen tanulható, de eszméletlenül hatékony technikát. Ez a technika a védő bemozgatása.

A technika lényege, hogy a játékos 2 egyszerű tájékozódási pontot használ. A vízszintes védővonalat és a függőleges védővonala.

1. Vízszintes védővonal

2. Függőleges védővonal

Ezalatt azt értjük, hogy pl a függőleges védővonal egyik oldaláról a másik oldalára tolja a labdát a labdás játékos gyakorlatilag a védő háta mögé. Majd amikor a védő ezt a mozgást leköveti és elkezd fordulni, a támadó ismét a háta mögé cselez, vagyis újra átlépi a védővonalát ezzel túljutva a védőn. De sok esetben már az is működhet, hogy a támadó csak megközelíti egy hirtelen mozdulattal pl a védő függőleges vonalát és ahogy elkezd fordulni a védő, úgy visszaindul labdával (lásd később Messi példáját).

A mai elemzésben a függőleges védővonal használatáról írunk.

Coman áttolja a labdát a védő függőleges vonalának jobb oldaláról a bal oldalára

A védő Coman után fordul

És ebben a pillanatban Kingsley újra visszatolja a labdát a függőleges védővonalon.

Ezzel az “egyszerű” mozdulatsorral Coman átjátszotta védőjét és gólhelyzetbe került.

A csel  következménye tulajdonképpen az, hogy a védő folyamatos forgásban van,  a támadó átveszi a kezdeményezést és a védőnek csupán reagálásra van lehetősége, ami előbb-utóbb beforgatást eredményez. Röviden Coman, mint egy jó óvóbácsi beülteti ellenfelét a hintába és ezáltal a legtöbb esetben sikeresen védővonalat is tud törni.

Ennek a folyamatnak a kivitelezéséhez azonban több dologra is érdemes odafigyelni!

1; A támadó és a védő közötti távolságot érdemes 1,5m-2 m között tartani. A 2m-nél nagyobb távolság esetén a védő számára kényelmes a helyzet.  Ha a támadó  bele is kezd a beforgatásba, a távolság akkora mértékű, hogy a védő számára fölösleges a csel lekövetése és végig a maga elé tudja terelni a támadót.  Azonban ha a támadó 1,5m-en belül cselez, akkor nagy az esélye annak, hogy a védő ezen a távolságon belül viszonylag könnyedén szereli.

2; A csel egyik legfontosabb eleme a mozdulat szélessége. Amennyiben a mozdulatsor túlságosan szűk és meg sem közelíti a függőleges védővonalat, úgy a védő el sem indítja a saját mozgását a labda után. Amennyiben viszont az adott területhez mérten túl szélesesen csináljuk, úgy könnyen labdavesztés lehet a vége. A csel szélessége és a mozdulat szépsége rovására éppen a nagy mértékű gyorsaság van káros hatással.

3; Kiemelten fontos figyelni a védő lábainak emelkedését és csípőjének állását, hiszen mikor valamelyik lábát emeli és elkezd fordulni, akkor azt a lábát valamikor le is kell, hogy tegye. A csípő fordulása egyértelmű jel az ellentétes irányú mozgás elindítására a támadó számára.

4; A védő bemozgatásánál érdemes a sebességváltásokra figyelni. Az egysíkú sebesség, legyen az nagyon lassú, vagy nagyon gyors egyaránt kockázatosabbak. Itt máris érvényét veszíti az a futballdogma, hogy mindig gyorsan kell játszani. Ebben az esetben a megfelelő ritmustörés a leghatékonyabb.

A fenti jelekre való odafigyelés és a megfelelő sebességváltás harmóniája az, ami Coman egyik legkedveltebb cselét elképesztő hatékonnyá teszi.

Ezt a technikát egyébként Lionel Messi előszeretettel használja, melyet Kingsley volt csapattársa Jerome Boateng tapasztalatból meg is tud erősíteni.

Messi azonban egy másik megoldást választott ennél a cselnél, ami szinét működik.

Messi betolja Boateng függőleges védővonala felé a labdát.

Csupán megközelíti Boa függőleges védővonalát és megvárja míg a védő elkezd fordulni. Majd a fordulás pillanatában újra irányt vált hiszen ilyenkor tehetetlen a védő, nem tud beavatkozni.

Abban a pillanatban, amikor a védő felemeli a lábát a forduláshoz, azonnal visszatolja a labdát az ellenkező irányba

A mozdulatsor következménye, hogy a védő vagy kibillen és felborul, vagy pedig nem tudja érdemben levédekezni a támadót.

A következő cikkünkben megnézzük, hogy hogyan lehet bemozgatni a védőket a vízszintes védővonaluk használatával.