Gergő cimborám tegnap bemutatta a védő bemozgatásának alapgondolatait, egész pontosan a függőleges védővonalról írt és erre mutatott példákat.

A védő bemozgatását oldalról jövő védő ellen is tudjuk használni. Pláne az alapvonalhoz közel a védő vízszintes védővonalát szoktuk használni. Ha az alapvonaltól távolabb helyezkedünk, akkor egy másik vonalat használunk erre a célra, de azzal ma nem foglalkozunk. (Viszont ha eljössz egy edzésünkre, akkor megmutatjuk!)

Nos, ennek egyik nagy alkalmazója Luis Figo volt. Gyakran előfordult, hogy áthatolt labdával a védő vízszintes védővonalán és ahogy megfordult a védő visszavette a labdát és megint átment ezen a vonalon. Magyarul bemozgatta a védőt…

Itt is érvényes a tegnapi gondolat, hogy úgyis hatékony ez a technika ha konkrétan nem hatolsz át ezen a vonalon, hanem csak megközelíted azt és ahogy elkezd fordulni a védő csípője, akkor indulsz vissza a labdával. Ha bemozgatod a védődet, annak az a nagyon nagy előnye, hogy nem tud stabilan megállni egy helyben védőalapállásban. Szinte minden védő ilyenkor elkezd fordulni ami számukra rossz, hiszen a fordulás alapból időveszteséggel jár. Ráadásul ha a labdás támadó akkor fordul vissza, amikor a védő épphogy megkezdte a fordulást, akkor még több időt veszít a védő, hiszen elsőnek be kell fejeznie a fordulást és csak utána tud megint fordulni arra, amerre a labdás ment. Nyilván ezzel akkora időt lehet nyerni, amivel simán túljut a támadó a védőjén.

Na de nem is szaporítom a szót! Íme Figo cimboránk:

Piros vonallal a védőnek a vízszintes védővonalát jelöltem. A pályának a vonalazása itt nem látszik, de ebből a kameraállásból valójában ez a vízszintes védővonala. Figo ennek a vonalnak a bal oldalán van.

Ebben a pillanatban tolja át a vonal jobb oldalára.

Egy másik kameraállásból látszik, ahogy áthatolt rajta. És még közel sincs vége!

Egy rövid futás után újra áthatol a védő vízszintes vonalán.

Láthatóan átjött a vonal másik oldalára.

Majd megint áttolja a másik oldalára.

Elviszi az alapvonal felé, a védő kergeti.

És újra visszaveszi a labdát és megint áthatol a védő vízszintes védővonalán.

Aminek hatására a védő seggre ül és Figo nyugodtan halad tovább.

Luis Figo ebben az egy támadásban összesen 4x hatolt át a vízszintes védővonalon, és egy pillanatig sem tudott stabil védőalapállást felvenni a védő. Folyamatosan úton volt és forgolódott. Ez rendkívül nehéz helyzet egy védőnek. Ilyen helyzetben még csak terelni is nehéz lenne a támadót, a szerelés megkezdéséről nem is beszélve…

A jó hír az a védőknek, hogy erre is van megoldásunk. Csak egyetlen fontos dologra kell figyelni, és akkor jó eséllyel jobban jársz majd az itt bemutatott védőtől. Keress fel minket és megmutatjuk! 🙂

Viszont a támadóknak javasoljuk a védők bemozgatását, rendkívül hatékony technika! A legfontosabb a megfelelő távolság betartása a fordulatok közben, erről Gergő írt az előző cikkben. Tovább fokozhatod a hatékonyságod, ha a fordulásokat lövőcsellel hajtod végre.

A holnapi cikkünkben mesélünk pár érdekes dolgot a lövőcselekről, figyeld az oldalunkat holnap is!

A lényeg, hogy Figo előszeretettel mozgatta be a védőit a széleken óriási sikerrel. Próbáljátok ki, megéri! 😉