Cikksorozatunk első részében bőségesen kifejtettem, hogy mi a különbség a tartalom és a forma között, a minőség és a mennyiség között, a belső érték (tudás, érzés) és a felszín (látható dolgok) között. Ebben a cikkben az előzőre építve gyakorlati példákat mutatok be.

Vegyük azt, amikor mondjuk a támadónk fut a labdával és oldalról érkezik a védő. Mi azt szeretnénk megtanítani, hogy maradjon nála, valahogy védje a labdát.

Ha mennyiségből indulunk ki, akkor sok ilyen helyzetbe hozom, aztán úgy vagyok vele, hogy majd az idő megoldja. Ha eleget gyakorolja, akkor valami kialakul. Aztán, ha tehetséges, akkor jó lesz, ha nem, akkor meg így járt, nem neki való ez a sportág.

Sajnos sokszor ezt a szülők és játékosok is elhiszik, miközben ez nem igaz! Hiába csinálunk valamit milliószor, ha nem értjük, hogy az mire jó. Pedig ha értenénk, akkor sokkal gyorsabban menne…

Ha a minőségből indulok ki, a tartalomból, akkor konkrét labdavédési technikákat mutatok meg a srácoknak. Megmutatom és elmagyarázom, hogy mikor, hogyan, és miért csinálják a különböző technikákat. Ebben az esetben pár perc alatt megértik, megtanulják egy életre, és elkezdik használni!

Nem az évekre bízzuk, nem a több ezer labdaérintésre, nem a szerencsére, és nem is arra, hogy vagy rájön a játékos vagy nem, hanem megmutatjuk. A futballtudás (szellemi tér) és a technikai kivitelezés (fizikai sík) minősége azonnal fejlődik! Nem kellenek hosszú órák, hetek, hónapok és évek a fejlődéshez!

Sokszor hiszik azt, hogy a sikerhez szenvedni kell éveken át.

Nem kell folyamatosan szenvedniük a játékosoknak ahhoz, hogy jobbak legyenek! Elég, ha értik, hogy mit, miért csinálnak és ez hogyan működik, illetve meg tudják önmagukat élni a játékban, vagyis szeretik, amit csinálnak.

A futball nem szenvedés! Ez egy játék! Ahhoz, hogy jobb légy, csak meg kell értened a működését és élvezettel játszani! Hogy lehetne úgy szeretni ezt a játékot, ha mindig szenvedésként éljük meg? Pont fordítva van! Ha szereted ezt a játékot, akkor a játék iránti szereteted visz túl a nehéz és szenvedős részeken is. De a kiindulópont nem lehet a szenvedés, mert akkor nem fog sokáig tartani a pályafutásod. Vagy ha hosszabb is lesz, akkor sok sérüléssel fogsz találkozni, és soha nem fogod azt befutni, amit befuthattál volna.

Szóval persze, gyakorolj minél többet, de minőségileg. Sokkal többet ér 10 minőségi labdaérintés, mint 10 000 gondolat nélküli!

Mutatok egy labdavédési technikát, amit a klasszisok is előszeretettel használnak.

Belotti (olasz válogatott csatár) versenyt fut a labdáért egy védővel.

Amikor a védő elkezdi a szerelés mozdulatát Belotti is emeli a lábát. De nem a labdára, hogy megtolja azt…

Hanem kinyúl oldalra és letalpalja a védőt.

A szerelő lábat lenyomja a földre, hogy ne tudja elrúgni a labdát.

Majd egy lépés után…

Ordítva elesik. Eredmény: A labdát megvédte és a védőt kiállították.

Nézzük meg Lewandowskit, a világ jelenlegi legjobb támadóját:

Lewa versenyt fut a védővel és nincs kedve labdát veszíteni…

Látszik, hogy erőlködik a védővel.  (Nagyon nem szereti, ha hozzáérnek a védők…)

Megy a versenyfutás, és amikor a védő elindítja a szerelőmozdulatot,

Lewa illedelmesen letalpalja a védőt, ezzel védve a labdát.

Egy lépés után összeakad a lába és elesik. Eredménye: kiállítják a védőt.

Nézzük meg Hazard kománkat!

Vezeti a labdát és a védő elindítja a szerelőmozdulatot.

Hazard barátunk gyorsan hozza is előre a lábát,

Illedelmesen megakadályozza a védő szerelőmozdulatát a lábával.

És tovább szalad, a védő meg lemarad.

Kedves olvasó!

Ezt a technikát sokszor a bemelegítés részeként szoktuk megmutatni a játékosoknak. 1 perc alatt elmagyarázom, 2 perc kell hozzá, hogy beállítsuk a mozdulatot „tippmix” védő ellen és utána akár már mehet éles védő ellen is! Ehhez a labdán kívül semmilyen eszköz nem kell!!!

Három percről beszélünk és egy egész életre szól! Mivel a játékosok megértik a működést, azt, hogy mikor, hogyan és mire használják, így onnantól kezdve egy életen át tudják alkalmazni. Míg ha nem a tartalomból (tudás) indulok ki az edzésen, akkor lehet, hogy soha nem ismeri meg ezt a technikát az adott játékos. Éveken keresztül küszködik, szenved az ilyen helyzetekben, de lehet, hogy erre soha nem jön rá és tehetségtelennek érzi majd magát. Miközben három perc alatt meg lehetett volna tanítani és beállítani. Így a játékos nem azt érezné, hogy tehetségtelen, hanem pont azt, hogy ha ilyen gyorsan fejlődik, akkor lehet, hogy tehetséges. Óriási a különbség lélektanilag is!

Ráadásul a labda védésének technikai repertoárja óriási! Nem cselezésről beszélünk, hanem labda védésről.

Már azzal is befolyásolom ezt a tényezőt, hogy mielőtt labdát kapok, elmozgatom-e direkt a védőmet. Ha nem mozgatom el, akkor befolyásolom azzal, hogy hogyan helyezkedem. Ha a hagymának egy rétegével még beljebb megyünk, akkor a labdaátvételkor milyen technikákat használok a labda védésére? Ha azon is túljutottam, akkor hogyan védem a labdát a labdavezetésemmel, kezeimmel, testemmel. És ezután, ha egyiket sem használtam, vagy rosszul, akkor jön csak az, hogy hogyan védjük a labdát lábbal. Minden rétegen belül sok technika van. Nem egy, sok!

Ahhoz, hogy a játékosok futballista egyéniségét teljes mértékben lássuk, véleményem szerint tudniuk kell az összes technikát. Így láthatjuk meg, hogy a teljes technikai halmazból mely technikákat használják előszeretettel, sikeresen, szép mozdulattal. A játékosok válogatnak ezek közül a játék során, és nyilván azokat fogják használni, amik hozzájuk illenek, ami az egyéniségükből jön. Soha nem láthatom meg a játékosok egyéniségét, ha örökké csak 1-2 érintővel játszhatnak, vagy én akarom nekik megmondani, hogy mit csináljanak és minden mást tiltok.

Ahhoz, hogy segítsük a kibontakozásukat, szerintem az a dolgunk, hogy mindezt megmutassuk nekik, és biztassuk őket, hogy bátran fejezzék ki önmagukat, bátran használják azokat a technikákat, amik belőlük jönnek, amit szeretnek.

A szenvedés kiöli a játék szeretetét! Viszont, ha a játékosok megélhetik önmagukat, a játék szeretetéből indulunk ki, akkor a játék szeretete átlendít minket a szenvedős részeken is. Te melyikből indulsz ki, szenvedés vagy szeretet?

Rózant Janó

#neofutball #vannakvilágklasszisaink