Előző cikkünkben ott hagytuk abba, hogy ha a játékosomtól annyit kérek; hogy legyen jó az első labdaérintése, azzal valójában semmit sem segítettem neki. De ha a meccs közben megállapítom, hogy az volt a hiba, hogy rossz volt az első labdaérintése, azzal meg pláne nem segítek. Mert nemhogy nem tanul belőle a játékosom, de legalább még el is kezd szorongani, hogy valamit szarul csinál, de nem tudja, hogy mit, és hogyan kéne megoldania.

A másik fontos pont az volt, hogy nem önmagában az első érintést kell erőltetni a játékosokra, hanem a játékosok egyéniségét kell megtalálni és kibontakoztatni, és az ebből jövő technika határozza meg az első érintést. Ennek az eredménye egy lenyűgöző futballegyéniség lesz. De ha fordítva gondolkodom, akkor csak egy száraz sorkatona.

Ez hihetetlen fontos. Ugyanis, ha egy játékosra csak ráerőltetek valamit, és nem veszem figyelembe, hogy belőle mi jön, akkor az egyéniségének a kibontakozását nemhogy segítem, hanem egyenesen gátlom. 30-40 éve nincsenek klasszis futballistáink, nincsenek igazi egyéniségeink, így hát nagyon nem mindegy, honnan közelítjük meg a témát!

Alapvetően én még nem is találkoztam az első érintés pontos definíciójával. De a lényeg az, hogy a labda érkezésekor jól érjek hozzá, jól vegyem át, jól simítsam le a földre.

Hogyha ezt értjük alatta, akkor bizony nem az egyén technikája határozza meg az első érintést, hanem az első érintés szentsége határozza meg az egyént. Vagyis először vedd át, simítsd le, hajtsd végre a feladatot, mint egy jó katona, aztán ha marad időd, akkor esetleg bontakozz ki.

A világklasszisoknál pontosan az ellenkezője figyelhető meg, mégpedig az, hogy az ő egyéniségük határozza meg az első érintést!

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudja a játékos egyénisége meghatározni az első érintést?

Képzeljük el a következő helyzetet:

Tegyük fel, hogy Wales ellen Nagy Ádámnál lesz a labda a felező környékén, előtte 15 méterre Szoboszlai Dominik fog állni, és mögötte közvetlenül egy ellenfél játékos. Amikor Nagy Ádám passzol Szoboszlainak, akkor az első érintésével más-más játékhelyzeteket teremt meg, de végeredményben a védője mögé fog kerülni, és befejezi a támadást egy lövéssel.

Lehetőségek:

1. Dominik rááll a védőjére, talppal átveszi a labdát, és kézzel, illetve a testével lefordul a védőről és kapura lő.

2. Dominik oldalirányba veszi át a labdát, így eléri azt, hogy a védője hozzá képest oldalról fog érkezni, és ennek a helyzetnek megfelelő cseleket tud majd használni, amiből kapura lő.

3. Dominik a kezével megtámasztja a védőjét, és kilöki magát a labda felé, ezzel annyi teret és időt nyer, hogy a labda átvétele után rávezetheti a hozzá képest szemből jövő védőre a labdát, és mondjuk egy biciklicsellel kicselezi, és kapura lő.

4. Dominik lassabban lép vissza a labda felé, így a védője követi, és ahogy megérkezik a labda hozzá, egyből lefordul a védőjéről és kapura lő.

5. Dominik visszalép a labda felé lendületesen, így a védője is gyorsabban követi, a kapott labdát felpörgeti, és egyből egy esernyőcsellel kicselezi a mögüle érkező védőt és kapura lő.

Itt most csak 5 db példát vettünk, és az összes helyzetnek kapura lövés a vége ugyanabból a kiindulópontból. Melyik itt a jó első labdaérintés?

Hát teljesen egyértelmű, hogy az a jó első érintés, ami Dominikból jön! Ugyanis, ha ő azt szereti, hogy hátulról jön a védő, akkor azt teremti meg, ha ő azt szereti, hogy szemből, akkor azt teremti meg, ha azt szereti, hogy oldalról, akkor azt teremti meg, ha egyből lefordulni szeret, akkor meg azt.

Az összes megoldásnak ugyanaz a vége, de az egyénből jövő technikával kell oda eljutni!

Tehát az első érintést az egyéniségnek kell meghatároznia, az egyénből jövő technikával kell megoldani, a csapat érdekeivel harmóniába kerülve.

Ha az első érintést erőltetjük a játékosoknál, ráadásul azt az első érintést, amit az edző gondol, ami az edzőből jön, akkor csak sorkatonát nevelünk, aki elvesztette az egyéniségét.

Ha az egyéniségből vezetjük le az első érintést, és így oktatjuk a játékosainkat, akkor lenyűgöző egyéniség válik belőlük. Mi pontosan ezt tesszük az edzéseinken. Gyere és próbáld ki!

Ehhez a témához még egy cikket teszünk közzé videókkal, ahol a világklasszisok első érintéseit mutatjuk be. Kövess minket! 😉

Rózant Janó

#neofutball #lesznekvilagklasszisaink